Gemeente Hilversum

D66 wil gesprekken over vorming paarse coalitie

publicatiedatum: woensdag 17 maart 2010

"D66 wil graag de basis leggen voor een daadkrachtig en stabiel college van burgemeester en wethouders in Hilversum. Een college dat gericht is op samenwerking en openstaat voor burgerparticipatie. Een college dat er is voor alle Hilversummers en optimistisch en toekomstgericht te werk gaat. Met dat profiel voor ogen zijn wij de gesprekken over de collegevorming gestart." Dat zegt wethouder Erik Boog gevraagd naar de stand van zaken rond de vorming van een coalitie.

Winnaar
D66 is na de gemeenteraadsverkiezingen als winnaar uit de bus gekomen. "Daarom hebben wij als grootste partij in de nieuwe gemeenteraad, het initiatief genomen om met een open houding verkennende gesprekken te voeren met alle andere partijen in de gemeenteraad." Er zijn op basis van de verkiezingsuitslag verschillende mogelijkheden om een coalitie te vormen. De uitslag laat drie partijen zien met nadrukkelijke steun vanuit de bevolking: D66 met acht zetels, de VVD met zeven zetels en de PvdA met zes zetels. Samen kunnen zij ook rekenen op een duidelijke meerderheid in de raad.

Keuze
"De keuze voor zo'n paarse coalitie ligt op basis van de verkiezingsuitslag voor de hand. Op basis van de gesprekken die wij met de VVD en de PvdA hebben gevoerd zijn wij tot de conclusie gekomen, graag verdere gesprekken met deze partijen te willen voeren om te bezien of we gezamenlijk tot een goed inhoudelijk akkoord kunnen komen en een daadkrachtig college van burgemeester en wethouders kunnen vormen."

Voor D66 is de keuze voor vervolggesprekken met VVD en PvdA overigens niet vanzelfsprekend. "Wij hebben de afgelopen jaren op goede wijze met PvdA, SP en CDA in het college samengewerkt. Weliswaar hebben deze drie partijen bij de verkiezingen verloren, maar we hebben gezamenlijk veel voor Hilversum kunnen bereiken. Daarnaast hebben wij ook met andere partijen goede gesprekken gevoerd en zijn de mogelijkheden voor andere coalities verkend. Bijvoorbeeld met Hart voor Hilversum -een winnaar bij de verkiezingen- of een coalitie met GroenLinks, een partij waarmee D66 in Hilversum veel programmatische overeenkomsten heeft."

Kiezer
De kiezer heeft bij de verkiezingen een duidelijke voorkeur uitgesproken voor de sociaal liberale visie van D66 en de wijze waarop deze partij Hilversum bestuurt. "Wij zien in een paarse coalitie goede mogelijkheden om ons werk te kunnen voortzetten. Dat neemt niet weg dat we tijdens de verdere besprekingen moeten bezien of D66, VVD en PvdA ook daadwerkelijk tot overeenstemming kunnen komen over een sterk beleidsprogramma en een goede personele invulling van de wethoudersposten." Er zijn op diverse beleidsterreinen nog belangrijke discussiepunten tussen de drie partijen. Er ligt voor alle drie de partijen nog een duidelijke uitdaging om die verschillen te overbruggen. Zodra dit kan, zullen wij in overleg met onze onderhandelingspartners met mededelingen naar buiten treden. Ons streven is om zo snel mogelijk een goed college te vormen. De kwaliteit van de afspraken is voor ons hierbij leidend."