Gemeente Hilversum

Afscheid en installatie van de raad

publicatiedatum: woensdag 17 maart 2010

Woensdag 10 maart is de raad voor de laatste keer in oude samenstelling bijeengekomen. In deze laatste vergadering heeft hij nog enkele afrondende besluiten rondom de verkiezingen genomen.

Rechtmatigheid verkiezingen
Zo heeft de raad de rechtmatigheid van de verkiezingen vastgesteld. Mevrouw Sazias van DLPH wilde dat alle 36.000 uitgebrachte stemmen, opnieuw zouden worden geteld omdat er fouten zouden zijn gemaakt op de stembureaus. Burgemeester Bakker betoogde dat er geen fouten zijn gemaakt die van invloed zijn geweest op de uitslag. Dat er verschillen zijn tussen de eerste en definitieve uitslagen, getuigt juist van het feit dat er goed is gecontroleerd. De burgemeester heeft tijdens de uitslagenavond ook een expliciet voorbehoud gemaakt voor wat betreft de definitieve uitslag, de restzetels en de gekozen personen. In een schorsing is aan de fractievoorzitters uitleg gegeven over de totstandkoming van de definitieve uitslag. Mevrouw Sazias bleef echter voor hertelling. Haar voorstel is door de andere 35 aanwezige raadsleden echter verworpen.

Nieuwe raad
In drie commissies onderzocht de oude raad vervolgens de zogenaamde geloofsbrieven van de 37 gekozen raadsleden en besloot positief over hun toelating. Tot slot nam burgemeester Bakker afscheid van de 23 vertrekkende raadsleden. Daags erna werden de 37 leden van de raad, nieuw of herkozen, geïnstalleerd als raadslid voor de periode 2010-2014 door het afleggen van de eed of belofe. Voor de samenstelling van de nieuwe raad, zie deze website onder "lokale politiek".