Gemeente Gilze en Rijen

Burgerpanel: laat jeugd meer sporten!

'Jeugd en sport'. Dat was het thema van de elfde peiling die de gemeente heeft gehouden onder de leden van het burgerpanel. De enquête is ingevuld door 67 van de 116 leden van het burgerpanel. Hun algemene oordeel is duidelijk: jeugd moet meer gaan sporten en hierin ligt een taak voor zowel ouders, scholen, gemeenten en sportverenigingen.

De mening van de leden van het burgerpanel moet gezien worden als een signaal en niet als een representatieve steekproef. Dat geldt overigens voor alle peilingen onder het burgerpanel, omdat het aantal respondenten te laag is om er harde conclusies uit te kunnen trekken.

Verantwoordelijkheid
Niettemin sluiten de uitkomsten goed aan bij andere onderzoeken. Daarmee maakt deze burgerpanelpeiling die uitkomsten sterker. Zo vinden alle respondenten van het burgerpanel, dat ouders/opvoeders de hoogste verantwoordelijkheid hebben om kinderen aan het sporten te krijgen. Ongeveer de helft van de ondervraagden ziet hierin ook een taak voor de basisscholen, de gemeente en de kinderen zelf. Iets minder dan een derde deel ziet een verantwoordelijkheid voor de sportverenigingen.

Sportmogelijkheden
Tweederde van de ondervraagden vindt, dat kinderen meer moeten sporten tijdens schooltijden. Gemiddeld ligt dat nu op één tot twee uur per week. Van alle ondervraagden kiest 33 % voor 2 uur per week, 37 % voor 3 uur per week en 28 % zelfs voor meer dan 3 uur per week sporten tijdens schooltijd.

Kinderen kunnen natuurlijk ook bewegen door buiten te spelen. Driekwart van de ondervraagden vindt dat daarvoor voldoende voorzieningen in ons straatbeeld aanwezig zijn. Bijna tachtig procent vindt dat de jeugd voldoende kan sporten op buitensportaccommodaties, maar voor binnensportaccommodaties (sporthallen en dergelijke) is de tevredenheid lager: 60 %.

Combinatiefunctionarissen
De gemeente heeft subsidie gekregen om binnenkort zogenaamde combinatiefunctionarissen te kunnen aanstellen. Zij gaan ervoor zorgen, dat er meer sportmogelijkheden komen voor de jeugd en gaan daarvoor samenwerken met scholen, sportverenigingen en kinderopvang. Bijna 60 % procent van de ondervraagde burgerpanelleden vindt dat een prima initiatief, terwijl een vijfde deel zegt daar nog te weinig vanaf te weten om er een mening over te hebben.

Resultaten nalezen
Verder zijn in de enquête vragen gesteld over de jeugdsportkampioenenviering, over het sociale gedrag van ouders langs de zijlijn van het sportveld, over alcohol en vette hap in sportkantines en over de kwaliteiten van trainers voor jeugdsporters. Wie alle resultaten van deze elfde burgerpanelpeiling wil nalezen, kan dat doen op onze deze website. Kies voor de rubriek 'Contact' en klik op 'Meepraten in Gilze en Rijen'.

Actieplan wethouder
Sportwethouder Willem Starreveld ziet in de uitkomsten van deze burgerpanelpeiling een bevestiging van zijn beeld over jeugdsport en ook een aanmoediging om als gemeente meer te gaan doen aan sportstimulering. "Sport is uiterst belangrijk voor een goede gezondheid. Bovendien biedt het onze samenleving allerlei andere ontplooiingskansen. Die kansen pakken we nog veel te weinig. Als gemeente willen we daar de komende jaren zwaar op gaan inzetten. In deze peiling zie ik de bevestiging van het draagvlak daarvoor. Ook andere onderzoeken tonen dat aan. Ik kom binnenkort met een actieplan op de proppen om sport te komende jaren een prominente plaats op onze gemeentelijke beleidsagenda te geven. Binnen enkele jaren moeten we ervoor gaan zorgen, dat de sportbeoefening nog massaler wordt dan die nu al is."

Datum bericht: 18 maart 2010