Huis kopen juist dit jaar aantrekkelijk

18/03/2010 10:59

ERA Nederland NV

Overweegt u een huis te kopen? De sprong te maken van huur naar koop? Doe het dan dit jaar, want nu helpt de overheid nog met allerlei tijdelijke maatregelen. Dat is het advies van ERA woordvoerder Arjan Terpstra aan de huizenzoekers, met name starters op de markt. Koopsubsidie, financiering, Nationale Hypotheek Garantie, het is voor een aanstaande huizenkoper een angstaanjagend en onduidelijk woud aan regels en regelingen. Hoe kun je je het beste voorbereiden op het kopen van een huis?

Terpstra licht toe: "Hoewel de economische situatie zeker nog niet om te juichen is, heeft de afgelopen tijd de kopers veel goeds gebracht. Allereerst heeft de overheid regelingen getroffen om het huizen kopen aantrekkelijker te maken. De Nationale Hypotheek Garantie is verruimd. Dat betekent dat de bank er zeker van is dat uw hypotheekschuld altijd kan worden afgelost. Daardoor zullen ze uw aankoop makkelijker financieren en tegen een iets lagere maandlast. Bovendien is er de koopsubsidie voor huizen tot een bepaalde grens. Veel gemeenten hebben daarbij nog aanvullende startersregelingen, om het financieren nog makkelijker te maken. Verder zijn er tal van energiebesparende subsidies, die bij de aankoop van een bestaand huis bij de verbouwing voor een besparing kunnen zorgen.

Wij kennen al deze regelingen en kunnen u hieromtrent adviseren. Veel maatregelen zijn tot 2011 geldig, omdat de overheid dat nog kan overzien qua kosten. Het kan dus zijn dat een of meer regelingen volgend jaar niet meer van kracht zijn!

Maar het begint allemaal bij het huis zelf. Wat zoekt u precies, wat heeft u nodig om plezierig te wonen en wat kunt u betalen? Dat zijn eigenlijk de drie zaken die uw zoekprofiel bepalen. Vervolgens kijken de meeste mensen op internet om een verlanglijstje te maken. Maar de foto's en de tekst bepalen het beeld meer dan het huis zelf, dus daar moet u ook rekening mee houden. Het is het beste om zelf te gaan kijken. Dat kost doorgaans veel regelwerk: u moet er vrij voor nemen, de makelaar moet maar kunnen als u wilt, de verkoper is het liefst niet aanwezig om u de ruimte te gunnen. Dat lossen wij op met de landelijke Open Huizen Route. Op zaterdag 27 maart aanstaande kunt u tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak bij alle huizen aanbellen om even binnen te kijken. Het gaat dan om huizen met een speciaal bordje met de tekst OPEN HUIS op het tuinbord of een raamposter met de tekst OPEN HUIZEN ROUTE. U vult een formulier in met uw naam en adres, neemt een kijkje en vervolgens vult u uw mening over het huis in op het formulier.

Wilt u weten waar u kunt komen kijken? Kijkt u dan op www.era.nl voor de adressen.





http://www.era.nl