Gemeente Halderberge


Dag van de Leerplicht

Op donderdag 18 maart is het de Dag van de Leerplicht. Het thema: School? Bekijk 't...eens anders!

Gastdocenten bij Markland College

In de gemeente Halderberge worden dit jaar op het Markland College in Oudenbosch de vmbo-brugklassen actief betrokken bij de Dag van de Leerplicht. Zes beroepsbeoefenaren nemen op donderdag 18 maart aanstaande in voornoemde klassen als gastdocent het eerste lesuur voor hun rekening:

* een wethouder,

* een jongerenwerker,

* een beveiliger,

* een medewerkers buitendienst groen,

* een gemeentebode en

* een brandweerman.

Discussie

Het is de bedoeling om een discussie tussen de gastdocent en leerlingen te laten ontstaan over het belang van onderwijs in een mensenleven: wat als er geen onderwijssysteem als het Nederlandse zou bestaan? Hoe zou het leven van degene voor de klas er dan mogelijk uitgezien hebben? Hoe anders had zijn of haar jeugd er dan uitgezien? En stel jezelf eens voor: niet naar school, maar wat dan? Werken op je vierde of je tiende, geen nieuwe dingen leren, je niet ontwikkelen.

Over de Dag van de Leerplicht

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties. Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Van klein en subtiel tot groots en meeslepend. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in.

Volledige leerplicht 5 tot 16 jaar

De huidige leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moet volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Oorsprong

In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moet kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs!