Gemeente Halderberge


Bestuursovereenkomst AFC voorgelegd aan gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders van Halderberge heeft in principe ingestemd met de concept bestuursovereenkomst tussen Halderberge en de provincie Noord-Brabant over het Agro- en Food Cluster (AFC). Deze bestuursovereenkomst is voor Halderberge van groot belang en moet zorgen dat Halderberge zo min mogelijk hinder ondervindt van de ontwikkeling van de Suiker Unie. Ook zorgt de overeenkomst voor compenserende maatregelen. Zo kunnen er woningen worden gebouwd en zal de milieubelasting voor Stampersgat en omgeving niet verder toenemen.

Compenserende maatregelen


* 80 extra woningen
Net als de gemeente Steenbergen, krijgt ook Halderberge extra woningen toegewezen van de provincie vanwege de extra woningbouwbehoefte als gevolg van het AFC. Het gaat om 80 woningen, boven het planningscijfer. Daarnaast is afgesproken dat, na vijf jaar nadat het inpassingplan onherroepelijk is, bekeken wordt of er nog meer woningen moeten worden gebouwd.
* Half miljoen voor herontwikkeling
Naast extra woningen ontvangt de gemeente een maximale bijdrage van een half miljoen Euro voor de herontwikkeling van het J.F. Vlekkeplein in Stampersgat. Ook zegt de provincie toe planologische medewerking te verlenen aan het verplaatsen van een autobedrijf aan het J.F. Vlekkeplein naar een andere locatie in of direct nabij Stampersgat.

* Groene buffer Stampersgat
Er worden drie grondwallen aangelegd tussen Stampersgat en het AFC, inclusief een groene verblijfsruimte van 2 hectare voor de Stampersgatse bevolking ten oosten van de Kreekweg.
* Milieubelasting neemt niet toe
De provincie zegt toe dat de geurbelasting en andere milieubelasting niet verder zal toenemen en bij voorkeur zal afnemen ten opzichte van de huidige situatie. Hierdoor zal de uitvoering van de gemeentelijke woningbouwplannen voor Stampersgat en Oud Gastel niet worden belemmerd door deze belasting.
* Maatregelen verkeersbelasting
Over de verkeersdoorstroming en het verkeersgeluid in de omgeving Stampersgat en Oud Gastel is opgenomen dat de provincie, wanneer er overlast op de provinciale wegen ontstaat of de geluidsbelasting vanwege het extra verkeer op deze wegen toeneemt, passende maatregelen zal treffen.

Ontwikkeling Suiker Unie

De ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid en de (autonome) ontwikkeling van de Suiker Unie in de gemeente Steenbergen heeft invloed op het Halderbergs grondgebied. Het treft vooral de kern Stampersgat en de nabije omgeving, waaronder ook Oud Gastel. Omdat een klein deel van het grondgebied van Halderberge, te weten de oostzijde van de Kreekweg binnen het plangebied van het AFC valt, is het gemeentebestuur van Halderberge rechtstreeks betrokken bij de planontwikkeling.

Besluitvorming

De gemeenteraad wordt eerst over de overeenkomst geraadpleegd. Vervolgens zal Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant over deze overeenkomst moeten besluiten. Daarna vindt de definitieve ondertekening plaats.