Rijksvoorlichtingsdienst

Al zeventien deelnemers project 'Toonaangevende werkgevers'

Zeventien toonaangevende bedrijven creëren werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Recent gaven de Bijenkorf, Van Gansewinkel (afvalverwerking) en VDL (autobussenfabrikant Van der Leegte) al aan binnen hun bedrijf ruimte te willen maken voor mensen met een beperking. Vandaag sluiten de volgende bedrijven zich aan bij dit initiatief: CSU (schoonmaak en beveiliging), GVB (Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam), Connexxion (personenvervoer) en DOW Chemical Terneuzen. Sinds de start in 2009 zijn er nu zeventien bedrijven (*) die deelnemen aan deze pilot.

De werkplekken zijn bestemd voor jonggehandicapten (Wajongers) en mensen uit de sociale werkvoorziening (Wsw). Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid juicht de toename van het aantal werkgeversinitiatieven toe: "Dit is goed nieuws. Het laat zien dat bedrijven ondanks de economische crisis bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor mensen die wat moeilijker aan een baan komen. Het is een prima zaak dat mensen met een beperking bij steeds meer bedrijven een werkplek kunnen krijgen. Laat andere bedrijven in hun bedrijf kijken of zij dit voorbeeld kunnen volgen en ook werkplekken kunnen creëren voor mensen met een beperking. Ik roep ze daar van harte toe op."

De werkgeversinitiatieven helpen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan te bezorgen bij een gewoon bedrijf. Dit vraagt om een omslag in het denken over mensen met een arbeidsbeperking. Deze omslag staat niet alleen centraal in de proefprojecten "Werken naar vermogen" om de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking te verhogen, maar ook in de nieuwe wettelijke regeling voor jonggehandicapten die op 1 januari 2010 van start is gegaan. Daarin staan de arbeidsontwikkeling van de werknemer, het verhogen van de arbeidsparticipatie en de mogelijkheden van de werkgever meer centraal dan voorheen het geval was.

De proefprojecten moeten onder meer methodieken van werkgevers opleveren die straks ook voor andere werkgevers interessant kunnen zijn. Ook moeten de projecten duidelijk maken hoe werkgevers beter gefaciliteerd kunnen worden om deze initiatieven te laten slagen.

(*) Bedrijven die deelnemen aan het project 'Toonaangevende werkgevers':


1. NS

2. Nuon

3. NXP

4. Philips

5. KPN

6. Ordina

7. Alliander

8. Joulz

9. Delta N.V.

10. De Bijenkorf

11. Van Gansewinkel

12. VDL

13. 2samen en Triodus

14. CSU

15. GVB

16. Connexxion

17. DOW Chemical Terneuzen

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid