Politie Haaglanden

Persberichten 18 maart

Haaglanden , 18-03-2010

Slachtoffer (85) ongeval overleden
Den Haag De 85-jarige Haagse die zaterdag 13 maart bij een ongeval zwaargewond raakte, is donderdag 18 maart alsnog aan haar verwondingen overleden. Omstreeks 10.00 uur stak de vrouw met haar 93-jarige echtgenoot de Laan van Meerdervoort over. Een 78-jarige Hagenaar wilde met zijn auto vanaf de Hoefbladlaan de Laan van Meerdervoort oprijden nadat het echtpaar was overgestoken. Op het moment dat de automobilist optrok, zag hij daarbij waarschijnlijk de van links naderende Randstadrail over het hoofd. Een aanrijding was onvermijdelijk. Door de aanrijding kwam de auto tegen een verkeerslichtmast aan, die door de klap omviel en bovenop de Haagse terecht kwam. De vrouw liep hierdoor ernstig hoofdletsel op. De technische ongevallendienst van Politie Haaglanden onderzoekt de aanrijding.

Veelpleger aangehouden met gestolen tassen
Den Haag - Beveiligingspersoneel van een warenhuis aan de Wagenstraat hield woensdag 17 maart een 35-jarige Haagse veelpleger aan nadat deze twee tassen had gestolen. Rond sluitingstijd van de winkel zag een beveiliger de mannen voor de etalage langs lopen met twee tassen waaraan de labels en weavers nog bevestigd waren. Direct spurtte de beveiliger naar buiten en hield de man met de tassen aan. De tweede verdachte sloeg de beveiliger in het gezicht en wist te ontkomen. De aangehouden Hagenaar is op het bureau in verzekering gesteld. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Boete betalen of celstraf
Den Haag Bij de tweede dag van een zogenoemde Betex-actie in het verzorgingsgebied van Bureau Zuiderpark kregen meer dan vijftig mensen woensdag 17 maart een huisbezoek van politiemedewerkers, omdat zij nog boetes hadden openstaan of celstraffen moesten uitzitten. Drie mensen betaalden direct hun nog openstaande boetes. Een 27-jarige Hagenaar moest in één keer meerdere boetes met een totale waarde van 12.500 euro afrekenen. Negen mensen werden aangehouden omdat zij hun boetes met een gezamenlijke waarde van zon 1000 euro niet wilden of konden betalen, zij gaan één of twee dagen de cel in. Het korps Haaglanden zet de komende maanden extra capaciteit in om een groot aantal gesignaleerden te achterhalen. Men maakt daarbij gebruik van innovatieve middelen zoals de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). De ANPR is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma met een daaraan gekoppelde videocamera, dat kentekens van voertuigen scant, vastlegt en herkent aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht. Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geuploade hotlisten zoals opsporingslijsten van gesignaleerden.

Automobilist ziet snorfietser over het hoofd
Den Haag Tijdens een aanrijding op woensdag 17 maart rond 15.45 uur raakte een 49-jarige Haagse snorfietsster gewond. Het slachtoffer reed over de kruising Melis Stokelaan met de Anna Bijnslaan toen zij over het hoofd werd gezien door een 20-jarige automobilist uit Rijswijk. De GGD vervoerde het slachtoffer met letsel aan haar rug, nek, schouder en arm naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding.

Mislukte autodiefstal
Den Haag De politie hield in de nacht van woensdag op donderdag 18 maart rond 03.00 uur drie mannen aan die een personenauto probeerden te stelen uit een parkeergarage aan de Erasmusweg. Getuigen meldden dat de drie zich verdacht ophielden rond de garage en op hetzelfde moment dat een autoalarm afging, reden de drie weg in een voertuig welke buiten geparkeerd stond. De politie hield de verdachten aan op de Loevesteinlaan. In hun voertuig vonden de agenten een kist met daarin gereedschap en lampen. Onderzoek in de garage wees uit dat daar een personenauto stond met de deur open. Vermoedelijk hebben de verdachten deze auto geprobeerd te stelen. Een 24-jarige Rotterdammer en twee Hagenaars van 25 en 26 jaar zitten nog vast voor verhoor.

Dronken bromfietsster zonder papieren
Den Haag De politie controleerde in de nacht van woensdag op donderdag 18 maart rond 01.30 uur een dronken 40-jarige Haagse bromfietsster, omdat zij gevaarlijk gedrag vertoonde op de Statenlaan. De agenten zagen hoe een personenauto haar maar net kon ontwijken door haar slingerende rijgedrag. Toen de politie haar staande hield, kon zij zich niet legitimeren en ook geen geldig rijbewijs/certificaat tonen. Aan het politiebureau blies zij 540 ugl. De verdachte kreeg een rijverbod en een bekeuring. Op het moment dat zij met haar geldige rijbewijs aan het bureau verschijnt, mag zij de bromfiets weer meenemen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Pizzabezorger beledigt agenten
Den Haag Toen de politie in de nacht van 17 op 18 maart rond 01.30 uur een pizzabezorger aanhield, omdat hij zonder geldige papieren tegen de richting in, met hoge snelheid over de Laan van Meerdervoort reed, gedroeg de 18-jarige Hagenaar zich zeer agressief. Hij wilde niet meewerken en schold de agenten uit. Ook dreigde hij de agenten en hun familie op te zoeken en hen wat aan te doen. De politie kreeg hem onder controle en bracht hem naar het politiebureau. Hier kreeg hij een proces-verbaal voor het niet tonen van een geldig rijbewijs, het beledigen van een ambtenaar in functie en verzet bij aanhouding.

Geweld tegen politieagenten
Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Politie onderzoekt autobranden
Den Haag Op verschillende plekken in Den Haag werden in de nacht van 17 op 18 maart auto's in brand gestoken. Woensdagavond om 23.15 uur brandde op de Bouwlustlaan de eerste auto af, in de berm tegenover de daar gevestigde winkels. Een uur later gebeurde hetzelfde met een auto die aan het Zonneoord geparkeerd stond. Korte tijd later ging ook een derde auto in vlammen op, die bij de Dekkershoek stond. Een vierde auto werd 's nachts rond 3.20 uur in brand gestoken. Deze auto stond geparkeerd aan de Nootdorpse Landingslaan. Toen een bewoner van een nabijgelegen woning glasgerinkel hoorde en uit het raam keek, zag hij de auto in brand staan. De politie onderzoekt de brandstichtingen. Hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

15-jarige jongen beroofd
Den Haag Een 15-jarige jongen uit Den Haag werd woensdag 17 maart het slachtoffer van een straatroof. Op het Wim Sonneveldplein werd de jongen door drie leeftijdsgenoten belaagd. Hij werd geschopt en vervolgens beroofd van zijn ketting en mobiele telefoon. Vervolgens rende het drietal via de Dorpskade weg richting Wateringen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Vrouw mishandeld in tram
Den Haag Een 54-jarige vrouw uit Den Haag werd woensdag 17 maart rond 9.00 uur in tram 9 mishandeld, ter hoogte van de Melis Stokelaan. Aan het incident ging een woordenwisseling vooraf over mobiel bellen. Vervolgens begon een jongen de vrouw te schoppen en te slaan. Daarna ging hij ervandoor. Een getuige ging achter de dader aan, maar verloor hem uiteindelijk uit het oog. De vrouw scheurde haar onderlip en verloor een tand door de mishandeling. De politie onderzoekt de zaak.

Agenten bemiddelen in liefdesspel zwanen
Leidschendam-Voorburg Politieagenten en een hulpvaardige voorbijganger moesten woensdag 17 maart bemiddeld optreden toen twee mannelijke zwanen een vrouwtjeszwaan belaagden. Met het voorjaar in de kop bleek er geen houden aan. Het doorgaande verkeer op de Rijnlandstraat liep door het liefdesspel gevaar op. De agenten besloten om de partijen te scheiden en één van de zwanen werd door de voorbijganger meegenomen en verderop weer in vrijheid gesteld.

Politie beëindigt huiselijk geweld
Leidschendam-Voorburg Politieagenten beëindigden woensdag 17 maart om 10.00 uur een situatie over huiselijk geweld. Politieagenten boden hulp, toen een vrouw om hulp riep. Agenten zagen dat een man de vrouw onder geweld naar binnentrok. Op aanbellen deed de bewoner niet open. Politieagenten forceerden de deur en wisten de agressieve bewoner (27) aan te houden. De man verzette zich daarbij hevig en probeerde geboeid en al van het balkon te springen. De agenten konden dat voorkomen.

Huiselijk geweld
Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Gedrogeerde hond
Westland/Ter Heijde Een 53-jarige inwoner uit Ter Heijde meldde woensdag 17 maart de politie dat zijn hond in de duinen onwel was geworden. De man ging met zijn hond naar een dierenarts die constateerde dat de hond vermoedelijk drugs had gegeten. In het uitlaatgebied lagen enkele zakjes met drugsresten die de hond vermoedelijk heeft opgegeten.

Boksbeugel als bagage
Westland/Poeldijk Politieagenten kregen woensdag 17 maart om 21.20 uur een tip dat de bestuurder van een personenauto op de Rozenstraat een wapen bij zich had. De agenten spraken daarop de man aan. Hij bleek in zijn auto een boksbeugel te hebben liggen. De man moest de boksbeugel inleveren en kreeg daarvoor een proces-verbaal.

Politie ontmantelt hennepkwekerij
Delft Politieagenten ontmantelden donderdag 18 maart kort na middernacht in een garagebox aan de Pieterstraat een hennepkwekerij. De agenten kregen een inbraakmelding binnen en gingen op onderzoek uit. In de garage troffen zij een kwekerij met 540 hennepplanten en andere toebehoren aan. De kwekerij werd in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar en/of huurder van de garage.

Hennepkwekerijen
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Helen is stelen!
Delft In de continue strijd tegen fietsendiefstallen hielden politieagenten woensdag 17 maart twee mensen aan voor heling. Op de Breestraat zagen agenten een vrouw rijden op een fiets, waarbij de sleutel in het geopende ringslot ontbrak. Bij controle bleek dat de fiets op 1 februari 2008 in Delft was gestolen. De 32-jarige Delftse werd aangehouden. Op de Jacoba van Beierenlaan fietste een jongen, eveneens op een fiets met geopend slot, zónder sleutel. De 14-jarige Delftenaar reed op een fiets die 13 maart in Delft was gestolen. Ook hij werd aangehouden.

Fietsendiefstal
Sinds 1 januari 2008 worden gestolen fietsen die voorzien zijn van merk en frame- of chipnummer geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Alle politiekorpsen zijn aangesloten op het register. Iedereen kan in het register op internet nagaan of een fiets als gestolen staat geregistreerd (www.fietsdiefstal.nl). Maar alleen de politie kan gestolen fietsen registeren.

Hennepkwekerij ontmanteld
Zoetermeer Op het Savelsbos ontdekten politieagenten woensdag 17 maart een flinke hennepkwekerij. De politie kwam de kwekerij op het spoor nadat buren hadden geklaagd over stankoverlast. De agenten betraden de woning waar op dat moment niemand aanwezig was en ontdekten de kwekerij. In zowel de woonkamer als de slaapkamer lagen de henneptoppen te drogen. Ook vonden zij een hoop apparatuur die bij het kweken van hennep gebruikt wordt. Met behulp van Ecoloss werd de kwekerij ontmanteld; Eneco deed aangifte van de diefstal van stroom. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de kwekerij.

Hennepkwekerijen
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Heling
Zoetermeer Op het Speulderbos was woensdagmorgen 17 maart een 21-jarige Zoetermeerder de klos omdat hij op een gestolen fiets reed. In het geopende slot van de fiets ontbrak een sleutel. Bij controle bleek dat de nog nieuwe fiets in oktober 2009 was gestolen. De Zoetermeerder werd aangehouden. De aangeefster krijgt haar fiets terug.

Fietsendiefstal
Sinds 1 januari 2008 worden gestolen fietsen die voorzien zijn van merk en frame- of chipnummer geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Alle politiekorpsen zijn aangesloten op het register. Iedereen kan in het register op internet nagaan of een fiets als gestolen staat geregistreerd (www.fietsdiefstal.nl). Maar alleen de politie kan gestolen fietsen registeren.