Gemeente Wijdemeren


Speech burgemeester

Speech burgemeester

'Ik heb er enorm veel zin. Ik beschouw het burgemeesterschap van uw gemeente Wijdemeren, van onze gemeente Wijdemeren als een grote eer.'

De nieuwe burgemeester van Wijdemeren hield bij zijn installatie op dinsdag 16 maart de volgende speech:

Geachte leden van de raad, college, wnd. Commissaris van de Koningin mevrouw Post, mevrouw Heerschop, inwoners van Wijdemeren, familie en vrienden,

Ik ben enorm blij dat het vandaag dan eindelijk 16 maart 2010 is. Vanaf het moment dat ik telefonisch op de hoogte werd gebracht dat uw raad voor mijn persoon koos als uw nieuwe burgemeester volg ik het wel en wee van Wijdemeren op de voet. Het is niet eerder voor gekomen dat ik op deze wel zeer bijzondere manier van betrokkenheid de verkiezingen volgde. Lezend in de regionale kranten, en De NieuwsSter, De Brug en De Wie Wat Waar, sites afspeurend stuitend op nieuws en nieuwtjes. In Zeevang werd ik aangesproken: 'Je gaat naar een fantastische gemeente, schitterende omgeving. Je gaat naar een republiek!'

In het weekend reden en wandelden mijn vrouw Marianne en ik door de gemeente. Stilzwijgend behalve soms verzuchtend tot elkaar. Mooi he? En met het gezin, met de kinderen, Jop, Anouk en Anker even kijken in de nieuwe woning. School bezoeken.

Het hielp allemaal een beetje om een beetje te wennen. Maar nu dan het moment dat ik als burgemeester werkelijk aan de slag kan. Kennismaken met u, kennismaken met u velen in Wijdemeren. Een voorrecht van het burgemeesterschap. Morgen de eerste afspraak om 8 uur.

Toen uw voormalig burgemeester Don Bijl werd benoemd in de gemeente Purmerend dacht ik drie dingen. Wat een mooie stap voor Don Bijl. Goed voor Purmerend én eerlijk is eerlijk: dat betekent dat Wijdemeren op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester. Ik kende Wijdemeren zoals vele mensen Wijdemeren kennen. Ankeveen, s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht,, Nederhorst den Berg. Zoals vele mensen de plassen kennen, de buitenplaatsen, de bosrijke omgeving, de Vecht, moerassen, de vaarten en de weiden. De ruimte, de natuur, water en cultuur. En dat binnen schootsveld, om in kasteeltermen te spreken van de steden die wij veel te bieden hebben zoals diezelfde steden ons veel te bieden hebben. Een unieke gemeente in het hart van Nederland. En natuurlijk dames en heren deze schoonheid is de eerste reden waarom ik mij verder ben gaan oriënteren. Maar er is meer. En dat meer zit vooral in de ambitie van uw gemeente.

Ambities die veel aandacht vragen zijn uiteraard het beheer van water. De Loosdrechtse plassen, de Horstermeer. Ik kom uit Waterland, in de gemeente Zeevang wordt de wijk Waterrijk ontwikkeld en ik was 8 jaar toezichthouder van het Waterlandziekenhuis. Tja ik heb iets met water! Ambitie op het punt van toerisme en recreatie heeft u. En bovendien heeft u veel ambities op het punt van sociaal beleid, kent u een rijk verenigingsleven, koestert u uw kernen en zijn kunst en cultuur stevig verankerd in Wijdemeren. De regio is behoorlijk in ontwikkeling. Niet alleen gemeentegrenzen maar ook de grenzen van de veiligheidsregio veranderen of zijn veranderd. Een aantal forse bouwprojecten in het vizier. Dames en heren er is veel te doen.

En dit tegen de achtergrond van een enorm lastig financiële uitgangspositie. Geen aantrekkelijk onderwerp voor mijn eerste woorden in uw raad. Maar het is niet anders. Deze uitgangspositie vraagt om keuzes. Keuzes die niet eenvoudig maar noodzakelijk voor Wijdemeren zullen zijn.

En waar keuzes in het openbaar bestuur worden gemaakt is het belangrijk om dit open te doen. Open en op basis van argumenten waar sommige mensen zich in zullen kunnen vinden en anderen juist niet. Maar waarbij het enorm belangrijk is dat de keuzes, de argumenten en de consequenties helder zijn. Misverstanden worden uitgesloten. Immers dat is de rol van het openbaar bestuur. En in dat proces wil ik graag een rol spelen. Omdat ik vind dat inwoners, alle bijna 24.000 de betrokkenheid van hun gemeentebestuur, van uw raad en uw college, moeten voelen zoals u diezelfde betrokkenheid voor de inwoners voelt. U weet dames en heren, u weet geachte leden van de raad, dat hier een lastig pakket ligt.

En deze optelsom, de schoonheid van de gemeente, de ligging binnen deze unieke omgeving, de schaal van de gemeente, de ambities die u voor ogen heeft en de financiële beperkingen die voelbaar zullen zijn hebben mij ertoe gebracht met zoveel enthousiasme te reageren. Dat betekent namelijk dat de komende jaren in Wijdemeren bepalend zullen zijn. Om Wijdemeren ook Wijdemeren te laten zijn, een gemeente om trots op te zijn. Zoals ik aangaf in grote openheid. En op basis van discussie in een stevige gemeenteraad. Hier wil ik graag een rol in spelen.

De komende periode zal ik veel mensen ontmoeten. Inwoners, verenigingen, ondernemers, de 170 medewerkers van onze organisatie, bestuurders in de regio. Ik dank uw raad voor het vertrouwen dat u mij heeft geschonken. Ik heb er enorm veel zin. Ik beschouw het burgemeesterschap van uw gemeente Wijdemeren, van onze gemeente Wijdemeren als een grote eer. Wij, mijn vrouw, mijn kinderen, we hebben uitgekeken naar deze dag.

Wijdemeren ik wil nu aan de slag!

Martijn Smit

Burgemeester gemeente Wijdemeren

(18-03-2010)