Schoonmaakwerkgevers positief over hernieuwde CAO-onderhandelingen

18/03/2010 13:06

OSB

Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) is positief over de heropende CAO-onderhandelingen. Uit de gesprekken met de vakbonden op woensdagavond bleek dat er dusdanig sprake is van toenadering, dat OSB vertrouwen heeft dat er binnen afzienbare tijd goede afspraken kunnen worden gemaakt over loonstijging, reiskostenvergoeding en taalcursussen voor de schoonmakers in Nederland.

De inspanning van OSB om de vakbonden weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, was niet inhoudsloos: de schoonmaakwerkgevers komen de eisen een heel eind tegemoet met het aanbod de lonen in de schoonmaakbranche met 2,5% te laten stijgen in de komende twee jaar. Daarnaast heeft OSB een aanbod gedaan om een deel van de reiskosten van schoonmakers te vergoeden. Ook bekijken de vakbonden en de werkgevers hoe zij samen met het Ministerie van VROM kunnen bereiken dat schoonmakers taalonderwijs kunnen volgen in werktijd.

Een groot deel van de financiële moeilijkheden in de schoonmaakbranche is het gevolg van een negatieve prijsspiraal. Het is dan ook zeer bemoedigend dat de vakbonden en OSB de ambitie hebben uitgesproken om samen op te trekken in de dialoog met de opdrachtgevers die de schoonmaakdiensten afnemen.

Hans Simons, voorzitter OSB: "Uiteindelijk gaat het erom dat het werk van schoonmakers op de juiste manier wordt gewaardeerd. Wij spannen ons hard in om tot een voor iedereen bevredigend resultaat te komen, binnen de mogelijkheden die de huidige economische omstandigheden ons bieden. Elke stap die wij zetten in de richting van de vakbonden kost geld en de bodem van onze huishoudknip is al lang in zicht."

Anton Witte, eerste onderhandelaar: 'Daarom proberen wij creatief te zijn om onze schoonmakers te kunnen bieden wat recht doet aan de situatie. Wij merken nu dat de vakbonden dat best begrijpen."

Over OSB

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) is de organisatie van werkgevers in de schoonmaak- en glazenwasserbranche in Nederland. De OSB vertegenwoordigt en behartigt de belangen van 650 aangesloten leden; dienstverleners op het gebied van schoonmaakonderhoud van verschillende soorten objecten, glasbewassing, gevelreiniging, industriële reiniging en calamiteitenschoonmaak. Gezamenlijk realiseren deze bedrijven 80% van de totale omzet in de markt en bieden zij werk aan zo'n 140.000 medewerkers. De functies van OSB omvatten informatievoorziening middels diverse publicaties en ondersteuning van de leden. Daarnaast is OSB namens de aangesloten schoonmaakbedrijven de onderhandelingspartner bij onder andere de totstandkoming van de CAO voor de schoonmaakbranche. Voor meer informatie, bezoek onze website: www.osb.nl of www.caoschoonmaak2010.nl





http://www.osb.nl