FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werkdruk personeel Heineken op de kaart in nieuwe cao

FNV Bondgenoten heeft vannacht met Heineken een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De bierbrouwer erkent daarin dat de grote werkdruk van het personeel een probleem is en komt met handvatten om dat aan te pakken. In ruil daarvoor heeft FNV Bondgenoten ingestemd met de matiging van de loonsverhoging.

Bestuurder Fransien de Jong van FNV Bondgenoten is blij met de gemaakte afspraken: "Uit een grote enquête die wij onder de werknemers van Heineken hebben gehouden kwam heel duidelijk naar voren dat de werkdruk echt te hoog is, vooral door het werken in de ploegendienst en de nachtdiensten. Het hoge ziekteverzuim bevestigt dat alleen maar. Dat moest dus worden aangepakt en dat was voor mij prioriteit nummer
1. En dat is gelukt."

Werknemers krijgen meer grip op flexibiliteit in de arbeidstijden. De consignatieregeling wordt verbeterd en de ondernemingsraden krijgen meer tools en zeggenschap op het gebied van welzijn en werkdruk en de maatwerkroosters. Heineken gaat een onderzoek instellen naar de gezondheids- en welzijnsaspecten van de ploegendiensten.

Buiten afspraken over werkdruk, heeft Heineken toegezegd te gaan zorgen voor een betere positie van uitzendkrachten. De lengte van de dienstverbanden van uitzendkrachten worden onderzocht, evenals mogelijke maatregelen.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 oktober 2009 tot 1 januari 2011. De circa 3500 werknemers krijgen een eenmalige uitkering over 2009 van 0,5%. Daarnaast krijgen ze een structurele loonsverhoging van 1,25, verdeeld in 0,75% per 1 januari 2010 en 0,5% per 1 juli 2010.