Radboud Universiteit Nijmegen


Een nieuwe draai aan moleculair onderzoek

Datum bericht: 17 maart 2010

Prof. dr. Floris Rutjes van het Instituut voor Moleculen en Materialen van de Radboud Universiteit, ontvangt samen met zijn collega's van Moleculaire Chemie een subsidie van 500.000 euro. De subsidie is afkomstig van het NWO en is voor de aanschaf van een 500 MHz NMR apparaat voor onderzoek aan organische moleculen en materialen.

Nieuwe geneesmiddelen
Floris Rutjes, hoogleraar Synthetisch Organische scheikunde, onderzoekt nieuwe routes om organische moleculen met specifieke biologische eigenschappen te synthetiseren. Zijn groep richt zich zowel op nieuwe moleculen, als op het verbeteren van bestaande routes via katalyse. Het onderzoek is onder meer van belang voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.Â

Kernspinresonantie (NMR) is een belangrijke techniek voor het karakteriseren van uiteenlopende stoffen op moleculair niveau. Een 500 MHz NMR apparaat is cruciaal bij onderzoek naar de synthese en toepassingen van functionele bouwstenen op het gebied van de chemische biologie, supramoleculaire chemie, en bij chemie in microfluide systemen.

Nog twee onderzoeksgroepen in de prijzen
Behalve prof. Rutjes ontvingen twee andere onderzoeksgroepen van de Radboud Universiteit subsidie: het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences voor de aanschaf van een Atomic Force en een Confocaal Microscoop (588.000 euro) en het Behavioural Science Institute voor de opzet van een databank voor kindertaal (350.000 euro).