Gemeente Urk

Botulisme type C geconstateerd in singel aan Munnikplaat

De afgelopen tijd zijn dode eenden aangetroffen in de singel aan de Munnikplaat. Uit onderzoek is gebleken dat de dood van deze eenden is veroorzaakt door botulisme type C, winterbotulisme. Het valt niet uit te sluiten dat botulisme ook wordt aangetroffen in de overige singels.

Wat is botulisme?
Botulisme wordt veroorzaakt door het gif botulinum van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie maakt dit gif aan tijdens de groei. Botulisme blokkeert de werking tussen zenuwen en spieren, waardoor verlamming optreedt die uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Van botulisme komen meerdere typen (A tot en met G) voor. Bij sterfte onder watervogels gaat het meestal om type C en bij vissen (voornamelijk witvis en paling) om type C en E. Hoewel type C niet gevaarlijk is voor de mens, raden wij u aan direct melding te doen van zieke en/of dode dieren. Deze kunnen dan snel worden verwijderd.

Â

Verschijnselen
Door botulisme aangetaste watervogels zijn herkenbaar doordat ze traag zijn, slechts korte afstanden of helemaal niet kunnen vliegen en moeilijk lopen. Ze zwemmen met gestrekte hals, laten de kop in het water hangen omdat de nekspieren verslapt zijn. De vogels liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Dode vogels hebben vaak gestrekte poten, gedraaide hals, afhangende vleugels en ook slijm in de snavel. Kadavers, die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen.

Advies
De gemeente Urk adviseert het water niet in te gaan, te vissen of dieren te laten zwemmen in de singels en het contact met water te vermijden. Ook adviseren wij kinderen niet bij de singels te spelen. Bovendien is het belangrijk eenden niet te voeren, omdat er dan concentraties van eenden ontstaan en hierdoor is de kans op besmetting groot. Mocht u een kadaver of ziek dier zien, raak deze dan niet aan, maar neem direct contact op met de Servicelijn van de gemeente Urk, tel. (0527) 689928. Medewerkers van de afdeling Realisatie en Beheer zorgen er dan voor dat de dode of zieke dieren worden verwijderd.