Ministerie van Defensie

Grootschalige antiterreur-oefeningen in theater en voetbalstadion

18 maart 2010, 13.38 uur

De Unit Interventie Mariniers (UIM) van het Korps Mariniers heeft afgelopen week een aantal grootschalige antiterreur-oefeningen gehouden op unieke locaties in Nederland. Honderden theater- en stadionbezoekers werkten mee en zagen waartoe de militairen tijdens nationale operaties in staat zijn.

De start was een gijzeling van 350 personen door terroristen in het Zaantheater in Zaandam. Snel na de alarmering verzamelden de eerste teams van de mariniers zich op een locatie in Zaandijk, waarna ze via verschillende ingangen het theater binnendrongen en de gijzeling verijdelde.

Aanslagen

De Unit Interventie Mariniers stormt het N.E.C. voetbalstadion binnen om de gijzelaars te bevrijden - Foto:ministerie van Defensie

Het ingrijpen van de UIM in het Zaantheater was voor sympathiserende terreurcellen binnen Europa aanleiding om zich te manifesteren. Op verscheidene locaties in Nederland volgden aanslagen. Opnieuw werden de mariniers gealarmeerd en een reeks inzetten volgde.

Gijzeling

De gijzeling door terroristen van bijna 500 bezoekers in het voetbalstadion van N.E.C. in Nijmegen vormde als afsluitende oefening de climax van deze antiterreur-oefeningen. De mariniers werden tijdens de finale ondersteund door een Cougar transporthelikopter van de luchtmacht, pantservoertuigen van de marechaussee en scherpschutters en arrestatieteams van justitie. Door de gezamenlijke inzet van alle aanwezige eenheden, onder leiding van de UIM, werd het gijzelingsdrama opgelost. Met als resultaat 13 aangehouden terroristen.

Direct na deze inzet kwam de evacuatie van de gegijzelden op gang. Deze grootse inzet maakte een diepe indruk op de bijna 500 mannen en vrouwen in het voetbalstadion.