CDA

EU verplicht lidstaten energie-noodplannen te maken donderdag 18 maart 2010
De Europese Unie gaat lidstaten verplichten noodplannen en preventieve maatregelen te nemen om de gastoevoer in de toekomst te garanderen. Aanleiding van deze verordening, die rechtstreekse werking zal hebben in alle EU-lidstaten, is de Russisch-Oekraiense gascrisis in januari 2009 waarvan miljoenen EU-burgers rechtstreeks de gevolgen ondervonden en die ook de economie een zware klap toebracht. Vandaag heeft de energiecommissie van het Europees Parlement met de ontwerptekst ingestemd. Naast het Parlement zal ook de Raad van Ministers moeten instemmen met de ontwerptekst.

CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (energiebeleid) vindt de verordening een goede zaak. "De gascrisis uit 2009 heeft geleerd dat er een gezamenlijk energiepolitiek moet komen. Deze verordening is een eerste aanzet. Lidstaten worden verplicht infrastructurele maatregelen te nemen, bepaalde noodvoorraden aan te houden en noodplannen op te stellen indien de gasimport met meer dan 20% daalt."

Volgens Lambert van Nistelrooij is deze ontwikkeling voor Nederland als gasexporterend land voordelig. Van Nistelrooij: "In 2009 was het moeilijk gastransport om te leiden omdat verschillende pijpleidingen waren ontworpen voor eenrichtingsverkeer. Gasmaatschappijen krijgen de verplichting pijpleidingen zo te construeren dat het gas afwisselend in twee richtingen kan worden getransporteerd. Nederland kan op die manier het Europese gasleidingennetwerk beter benutten. Ook kan Nederland een rol spelen bij de verplichte opslag van noodvoorraden. Hier liggen duidelijk kansen voor ons land."