CDA

Europese regels voedseletiketten onrealistisch en onwerkbaar donderdag 18 maart 2010
De hervorming die bedoeld is om de informatievoorziening over voorverpakt voedsel te harmoniseren dreigt volledig uit de hand te lopen. Dit blijkt uit de stemming vandaag in de Milieucommissie van het Europees Parlement.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange: "Er zijn in totaal meer dan duizend amendementen ingediend, velen daarvan jagen de producenten, en dus ook de consumenten, op kosten door bijvoorbeeld onrealistische eisen te stellen over de herkomstaanduiding van producten."

De Lange: "Met links-liberale steun is bijvoorbeeld aangenomen dat op een pot Limburgse appelstroop moet staan of de appels uit België of Nederland afkomstig zijn, ook al komen de appels van slechts 10 kilometer verderop. Bovendien dreigt deze maatregel protectionisme in de hand te werken. Zo probeerde Griekenland onlangs al Nederlandse zuivel van de markt te weren. Dit druist in tegen de Europese markt en is zeker niet in het belang van een handelsland als het onze."

Wel positief is dat de vermelding van namaakproducten zoals nepkaas en nepham op de verpakking moet komen te staan. De Lange heeft zich hiervoor sterk gemaakt. "Dit heeft wel een duidelijk toegevoegde waarde, het is namelijk van belang dat de consument weet wat hij koopt; Wat geen kaas is, mag ook geen kaas heten."

Op dit moment bestaat een hele reeks van verordeningen en richtlijnen over de bestanddelen van voedingsmiddelen en de etikettering ervan. De regels zijn daardoor onoverzichtelijk geworden en daarnaast hebben lidstaten ook eigen regels ingevoerd wat het geheel nog complexer maakt. Daarom is het belangrijk dat er Europese regels komen over het vermelden van bijvoorbeeld calorieën, suiker, zout en vet.

Esther de Lange: "Het is goed dat er orde wordt geschapen in de chaos. Het CDA is dus in principe voor de nieuwe verordening. Maar vereenvoudiging betekent niet dat tal van nieuwe en onwerkbare eisen ingevoerd moeten worden. We hopen dat er bij de plenaire vergadering verbeteringen aangenomen zullen worden." De Lange heeft tegen het rapport in het geheel gestemd, dat door de milieucommissie wel is aangenomen.