Ministerie van Economische Zaken

Gebruik open standaarden groeit

18 maart 2010 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software

`De open source markt komt op stoom en ook het aantal gebruikte open standaarden neemt toe.' Dat bleek donderdag 18 maart 2010 tijdens het NOiV jaarcongres.

Was in 2008 het actieplan NOiV nog maar bij twee derde van de overheidsorganisaties bekend. In 2009 is dat nagenoeg overal het geval (99%). Ook het draagvlak voor het toepassen van open standaarden is groot: 89% van de overheidsorganisaties vindt dat zelfs zeer belangrijk. De Nederlandse overheid wordt dus langzaam rijp voor open standaarden en open source software. Hiermee neemt de afhankelijkheid van vaste leveranciers af en kunnen allerhande ICT-toepassingen beter met elkaar communiceren. Ook komt er zo meer concurrentie op de softwaremarkt.

Maar het is niet alleen positief zo bleek tijdens het congres. Zo ondervond de gemeente Heerenveen problemen bij de overstap op open source software op de desktop. Het programma NOiV wil lessen trekken uit deze zaak, zodat ook andere gemeenten, maar ook het Rijk hier profijt van hebben bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de Digitale Werkplek Rijk (DWR). Duidelijk is in ieder geval dat open source software op de desktop moet kunnen samenwerken met vele andere applicaties en dat je daar bij de invoering kritisch naar moet kijken.

Op de markt voor content management systemen (waarmee inhoud van sites wordt beheerd) bleek er veel goed nieuws te melden. Hiervermindert de afhankelijkheid van vaste leveranciers gestaag. Zo stapt het Rijk per 31 maart 2010 over op een open source content management systeem en maakte ook de Gemeente Rijswijk dat onlangs bekend. Voordeel hiervan is dat overheden voor allerlei toepassingen flexibeler zijn en niet langer vastzitten aan vaste leveranciers tegen hoge kosten.

Ondertussen bleek tijdens de dag dat ook het bedrijfsleven meters maakt. Zo zijn inmiddels al meer dan 27 gevestigde softwarebedriijven betrokken bij het Open leveranciers initiatief (bijvoorbeeld: Atos-Origin, PinkRoccade, Centric IT Solutions, etc.). Overheden kunnen dus met hen om de tafel over het breder toepassen van open standaarden in de (pakket)software die ze voor overheden ontwikkelen.

Tot slot werd tijdens het NOiV jaarcongres bekendgemaakt dat XBRL als 14de standaard op de pas-toe-of-leg-uit lijst met open standaarden komt. Daarmee wordt een stevig signaal gegeven naar bedrijven, banken, accountants, ict-leveranciers en overheidsorganisaties om bij het elektronisch uitwisselen van financiële rapportages tussen overheden en bedrijven gebruik te gaan maken van de (moeder)standaard XBRL. Dat is belangrijk om een aanzienlijke lastenreductie te kunnen realiseren bij het digitaal aanleveren van de belastingaangifte aan de Belastingdienst, statistiek aan het CBS en de jaarrekening aan de Kamers van Koophandel. In 2010 worden deze toepassingen getest en in 2011 breder uitgerold via het programma Standard Business Reporting.

Voor de pers:

* Edwin van Scherrenburg, woordvoerder, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl