Ministerie van Economische Zaken

Van der Hoeven houdt vinger aan pols bij kredietverstrekking

18 maart 2010 | nieuwsbericht | Kredietcrisis

Minister van der Hoeven blijft de ontwikkelingen op het gebied van kredietverstrekking nauwgelet volgen. Dat zegt zij in een reactie op cijfers van De Nederlandsche Bank dat banken terughoudender zijn geworden bij het verstrekken van kredieten.

'Voor de economische groei is het van levensbelang dat Nederlandse bedrijven kunnen blijven investeren. En ik zal niet aarzelen om waar nodig aanvullende maatregelen te nemen om de kredietverlening gaande te houden,' aldus Van der Hoeven.

'Ik kom deze signalen al anderhalf jaar tegen in mijn contacten met ondernemers. Daarom heb ik aan het begin van de kredietcrisis de garantieregelingen meteen uitgebreid. Deze regelingen bieden banken meer zekerheid bij het verlenen van krediet aan bedrijven,' zegt de minister.

De garantieregelingen zorgen ervoor dat overheid voor maximaal de helft van het kredietbedrag borg staat bij de bank. In geval van kleinere kredieten of starterskredieten soms zelfs tot 80%. In totaal heb ik voor deze garantiestellingen 2,2 miljard euro gereserveerd. Daarvan is inmiddels 800 miljoen gebruikt.