Gerechtelijke organisatie

Bezwaren van Douwe Egberts afgewezen

Alkmaar, 18 maart 2010 - Douwe Egberts wenst in te schrijven op de aanbesteding âWarme drankenautomatenâ van de gemeente Den Helder en Alkmaar. Douwe Egberts stelt dat zij bij voorbaat kansloos is omdat zij niet kan voldoen aan de door deze gemeenten gestelde voorwaarden. Zo dienen de leveranciers aan de koffieboeren een kostendekkende minimumprijs te garanderen, een additionele premie te betalen en de mogelijkheid van voorfinanciering te bieden. Aan deze voorwaarden voldoen volgens Douwe Egberts alleen leveranciers die met het Fair Trade keurmerk zijn gecertificeerd door de Fairtrade Labelling Organisations International (FLO). In Nederland is Max Havelaar het keurmerk voor Fair Trade.

Douwe Egberts is aangesloten bij een andere organisatie, namelijk Utz Certified. Volgens Douwe Egberts is het keurmerk van Utz Cerified minimaal gelijkwaardig aan het Fair Trade Keurmerk van de FLO. Douwe Egberts heeft daarom de gemeenten in kort geding gedagvaard. Daarin heeft Douwe Egberts onder meer gesteld dat de gemeenten onrechtmatig handelen door zodanige voorwaarden te stellen, dat alleen leveranciers die het Fair Trade keurmerk voeren voor de aanbesteding in aanmerking kunnen komen.

Vandaag heeft de voorzieningenrechter in Alkmaar de vordering van Douwe Egberts afgewezen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de voorwaarden die de gemeenten stellen onderschreven worden door het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Nederlandse regering. Zo heeft bijvoorbeeld de Europese Commissie gesteld dat de door Fair Trade toegepaste normen behoren tot de uitgebreidste en meest ambitieuze normen. De voorzieningenrechter is daarom van oordeel dat de door de gemeenten gestelde voorwaarden aanvaardbaar zijn.

Ook het gelijkheidsbeginsel wordt volgens de voorzieningenrechter niet geschonden. Er blijven immers nog voldoende potentiële leveranciers over die kunnen inschrijven op de aanbesteding. Douwe Egberts heeft tenslotte niet aannemelijk kunnen maken dat het keurmerk van Utz Certified en het Fair Trade keurmerk in hun uitwerking minimaal gelijkwaardig zijn. De aanbestedingsprocedure van de gemeente Alkmaar en Den Helder kan derhalve ongewijzigd doorgaan.

LJ Nummer

BL7898
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 18 maart 2010 Naar boven