Gemeente Breda

Landelijke dag van de leerplicht in Breda - Wethouder Snier spreekt leerlingen

Vandaag is het de landelijke dag van de Leerplicht met dit jaar als thema âSchool? Bekijk 'tâ¦eens anders!â.

Deze dag is bedoeld om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs bewust te maken van de leerplicht en van de in 2008 ingevoerde kwalificatieplicht. Om uiting te geven aan het grote belang dat wethouder Snier hecht aan het halen van diplomaâs heeft hij vanmiddag een bezoek gebracht aan VMBO-school De Rotonde aan het Groene Woud in Breda.

Schoolbezoeken
Wethouder Snier voert over dit onderwerp al langer gesprekken met directeuren en zorgcoördinatoren van het Middelbaar beroepsonderwijs.

Vandaag heeft hij De Rotonde bezocht om ook met leerlingen te spreken over de kwalificatieplicht.
Daarnaast hebben medewerkers van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling gedurende de dag een aantal scholen van primair en voortgezet onderwijs bezocht om voorlichting te geven. Dit alles met de achterliggende gedachte dat naar school gaan niet alleen moet, maar ook erg leuk is en dat jongeren in Nederland het recht hebben zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Wethouder Snier is hier heel stellig in: âAls het gaat om kansen op een baan komen jongeren die een diploma op zak hebben beslist een stuk verder.â

Leerplicht en Kwalificatieplicht
Leerplicht en kwalificatieplicht bepalen samen dat leerlingen zonder startkwalificatie tot hun 18e verjaardag leerplichtig zijn. Doel is om meer jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

De huidige Leerplichtwet schrijft immers voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Maar daar blijft het niet bij. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht die inhoudt dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen zolang ze nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een HAVO-, VWO- of MBO2-diploma.

MBO-team ondersteunt
De kwalificatieplicht eist een inspanningsverplichting van leerlingen, maar ook van scholen en docenten. Zo moeten scholen zich richten op leerlingen die voortijdig willen afhaken en hen begeleiden, flexibel zijn met instromende leerlingen en jongeren een alternatief bieden wanneer ze een verkeerde opleiding hebben gekozen. Om scholen daarin te ondersteunen en ook om leerlingen begeleiding aan te kunnen bieden heeft de gemeente Breda een âMBO- teamâ opgericht. Dit team heeft een regionale functie in het gebied Breda-Oosterhout-Etten-Leur.
Ouders en jongeren die op zoek zijn naar een school en daarbij moeilijkheden ondervinden of daar vragen over hebben kunnen ook altijd terecht bij het gemeentelijk team Leerplicht en Voorkomen van Voortijdig Schoolverlaten.

Breda, 18 maart 2010