Openbaar Ministerie

OM neemt 23 aangiftes op in zaak CityKliniek

18 maart 2010

Het Openbaar Ministerie in Den Haag neemt in totaal 23 zaken van vrouwen in behandeling die mogelijk ernstig lichamelijk letsel hebben opgelopen bij behandelingen die zijn uitgevoerd in de CityKliniek in Den Haag.

Binnenkort zullen deze aangiftes door de politie worden opgenomen. Bij het opnemen van aangiftes en bij het beoordelen ervan, wordt een medisch deskundige op het gebied van plastische chirurgie betrokken.

De selectie van deze 23 zaken is gemaakt op basis van de geretourneerde vragenlijsten die de vrouwen hebben ingevuld. Hierbij is gekeken naar de ernst van het letsel en naar de strafrechtelijke bewijsbaarheid. Het is niet bekend hoe lang het onderzoek zal gaan duren. Uit het onderzoek moet blijken of er strafrechtelijk gezien verwijtbaar is gehandeld.

Oproep
Het OM riep in juli vorig jaar cliënten van de CityKliniek op om hun klachten te melden nadat duidelijk was geworden dat er sprake was van mogelijke misstanden bij behandelingen in de CityKliniek. Van de 119 mensen die zich na deze oproep telefonisch meldden, stuurden 72 mensen een ingevulde vragenlijst terug naar het OM. Vijf van hen meldden tevreden te zijn met de behandeling. In totaal hebben dus 67 mensen zich officieel als gedupeerde gemeld bij het OM. Hiervan zijn 35 mensen behandeld in de CityKliniek in Den Haag en 32 Nederlanders werden geopereerd in de Wellness Kliniek in België.

Voor de overige gedupeerden die in Nederland zijn geopereerd is er wel de mogelijkheid om aangifte te doen bij de politie in hun eigen woonplaats. Hiermee kunnen zij een beroep doen op schadevergoeding bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De gedupeerden zijn inmiddels op de hoogte gebracht.