Gemeente Culemborg

Culemborgse coalitie is rond

Portefeuilleverdeling is bekend...

De gemeente Culemborg heeft een nieuwe coalitie. Gisteravond bereikten de VVD, D66 en het CDA overeenstemming over het coalitieprogramma voor de komende vier jaar. De VVD heeft als grootste partij het initiatief genomen in de onderhandelingen.

Afgelopen week heeft formateur Joost Hansum met diverse partijen gesproken. Naar aanleiding hiervan zijn nu de belangrijkste thema's voor de komende vier jaar vastgesteld. Het gaat om de thema's veiligheid en een combinatie van de thema's werkgelegenheid, onderwijs en arbeidsparticipatie.

Fractievoorzitter Anke Pin: "De komende jaren is het de economie die telt. Mensen aan het werk houden, stimuleren aan het werk te gaan en zorgen dat de lokale en de regionale economie kan blijven draaien. Hoewel Culemborg daarvoor afhankelijk is van landelijke tendensen en mondiale ontwikkelingen kunnen we zowel lokaal als regionaal de plaatselijke economie een steuntje in de rug geven. Hierbij moeten we optrekken met de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB) en Verenigde Ondernemers Culemborg (VOC) én met de scholen in het voortgezet onderwijs en het ROC." Aan deze thema's wordt de komende jaren dan ook extra aandacht besteed. Ook hebben de VVD, D66 en het CDA consensus bereikt over de hoofdlijnen van het nog op te stellen coalitieakkoord.

Na de besprekingen zijn de portefeuilles als volgt verdeeld:
* Burgemeester Roland van Schelven: bestuur (communicatie, media, GO/OR), burger (gemeentelijke dienstverlening, verkiezingen) en veiligheid (brandweerzaken, openbare orde en veiligheid, handhaving).

* Wethouder Huub van Oorschot (VVD): economische zaken en toerisme (inclusief bedrijfsterreinen), financiën (inclusief koop en verkoop vastgoed), onderhoud openbare ruimte, werk en inkomen, wijkgericht werken (inclusief Kleine Stedenbeleid en accommodatiebeleid en - beheer).

* Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66): streekarchief, bedrijfsvoering (personeel, automatisering en informatisering), vergunningverlening, duurzame fysieke omgeving (milieubeheer, natuur, groen, water), verkeer, Wmo, wonen (inclusief ruimtelijke ontwikkeling).

* Wethouder Roeland Geertzen (CDA): cultuur, educatie (inclusief volwasseneneducatie), jeugd, sport, Culemborg aan de Lek, welzijnswerk en volksgezondheid.

Donderdag 25 maart vindt er om 20.00 uur een openbare bijeenkomst plaats inde Unie, Multatulilaan 12. Tijdens deze bijeenkomst worden de hoofdlijnen van het coalitieakkoord gepresenteerd. Daarnaast zullen ook de wethouders zich voorstellen. Vervolgens worden op 1 april de drie wethouders geïnstalleerd, evenals drie nieuwe raadsleden. Die avond wordt ook het definitieve coalitieprogramma gepresenteerd.

De drie partijen zien met vertrouwen de toekomst tegemoet. Ook verwachten de partijen goed te kunnen samenwerken. Fractievoorzitter Anke Pin kijkt tevreden terug op de afgelopen weken. "Ik denk dat deze coalitie de meest passende combinatie is. Ik hoop dat in verband met de aankomende moeilijke tijden en bezuinigingen een goede samenwerking mogelijk is tussen oppositie en coalitie."