Deelgemeente Oud-West Amsterdam


verkoop vastgoed

---

Positief resultaat bij verkoop vastgoed

Stadsdeel evalueert vastgoedbeleid

18 maart 2010

Het Dagelijks Bestuur heeft het vastgoedbeleid (2004-2009) in kaart gebracht. De verkoop van het vastgoed heeft ruim 8 miljoen euro opgebracht, een half miljoen meer dan de totale taxatiewaarde. Ook is door de verkoop een structurele kostenbesparing gerealiseerd omdat de kapitaallasten, onderhoudskosten en personele kosten verminderd zijn. Daarnaast is het gelukt om een aantal belangrijke maatschappelijke functies in het stadsdeel te behouden.

In december 2004 besloot de deelraad om een deel van het vastgoed, dat in het bezit was van het stadsdeel, te verkopen. Uitgangspunt hierbij was dat de exploitatie van vastgoed geen primaire taak is van het stadsdeel. Het stadsdeel besloot alleen te voorzien in de huisvesting van instellingen die structureel door het stadsdeel gesubsidieerd worden.

Positief resultaat

De vastgoedportefeuille heeft in totaal EUR 8.149.000 opgeleverd, ruim een half miljoen euro meer dan de getaxeerde waarde. De gezamenlijke boekwaarde van de panden was EUR 2.004.587. Dit betekent dat de portefeuille dus 6 miljoen euro heeft opgeleverd,. Een ander positief resultaat van de verkoop van de panden is dat het stadsdeel er in is geslaagd om van de verliesgevende vastgoedportefeuille een winstgevende portefeuille te maken door de blijvend verliesgevende panden te verkopen.

Leerpunten

In het beleid zou nog wel verbetering aangebracht kunnen worden door nog meer aandacht te besteden aan de maatschappelijke gevolgen van verkoop. Het stadsdeel heeft enerzijds bepaalde functies voor Oud-West weten te behouden door een pand voor een lagere prijs te verkopen of te kiezen voor een langer verkooptraject. Dit is bijvoorbeeld het geval voor SMART Project Space in het PAL-gebouw op het WGterrein en het culturele centrum aan de Overtoom 301. Anderzijds is in sommige gevallen te weinig rekening gehouden met de gevolgen van verkoop voor de zittende huurders.

---