Gemeente Valkenswaard

Brandveiligheid woningen met plat, houten dak

Brandveiligheid woningen met plat, houten dak

Inwoners van Valkenswaard die eigenaar en/of bewoner zijn van een woning met een plat, houten dak, die voor 1980 is gebouwd, doen er verstandig aan hun woning op brandveiligheid te laten controleren. De kans bestaat namelijk dat bij dit soort woningen de scheidingswand tussen de woningen niet helemaal tot aan de dakconstructie doorloopt. Daardoor ontstaat het risico dat in geval van brand, het vuur snel kan overslaan.

Speciaal voor eigenaren/bewoners van dit type woningen heeft de VROM-Inspectie een handreiking gepubliceerd onder de titel 'Brandveiligheid van woningscheidende constructies'. In deze handreiking wordt aangegeven waar eigenaren/bewoners op moeten letten, wie welke verantwoordelijkheden draagt en hoe ze de brandveiligheid van hun woning kunnen verbeteren.

Aanleiding voor het opstellen van de handreiking zijn twee branden die zich in 2008 voordeden in Hoofddorp en Zaandam. Daarbij sloeg het vuur in zeer korte tijd over naar naastgelegen panden. Uit onderzoek bleek dat de scheidingswand tussen de getroffen woningen niet helemaal tot aan de dakconstructie doorliep. Daardoor had het vuur redelijk gemakkelijk vrijspel. Volgens de VROM-Inspectie is de oorzaak van het euvel meestal een fout in het ontwerp, slordig werken tijdens de bouw of ondeskundig uitgevoerde (renovatie-)werkzaamheden.

Meer informatie
Voor meer informatie of het downloaden van de handreiking kunt u terecht op de website van het ministerie: www.vrominspectie.nl.