FloraHolland


Bolbloemenbericht week 10

FLORAHOLLAND (18 maart 2010) - De prijzen bleven dankzij de inkoop voor de Engelse Moederdag mooi op niveau. Er kwam bij dat de verkoop op de Internationale Vrouwendag van maandag 8 maart prima is geweest. Dus weinig overschotten die de prijs konden dwarsbomen. De Russische roebel is sinds eind november een goeie 15 procent in waarde gestegen en ook dat heeft ongetwijfeld meegeholpen. De 139 miljoen bolbloemen gingen voor EUR 0,19 naar een andere eigenaar en dat was bij een aanvoerdaling van 3 procent een cent lager dan vorige week. De prijzen liggen nu ongeveer EUR 0,03 hoger dan vorig jaar en dat is fors, al is een exacte vergelijking met vorig jaar nu moeilijk te maken. Want toen viel Pasen een week later en dus ook de inkoop voor de Engelse Moederdag, die traditioneel 3 weken voor Pasen is gepland. Maar wederom een prima bloemenweek dus!

Wat ons de komende weken aan prijsvorming gaat brengen hangt in hoge mate van het weer af. We hebben natuurlijk nog een paar mooie bloemenfeestdagen te goed tot en met mei. De inkoop voor Pasen gaat inmiddels langzamerhand merkbaar worden voor de langst houdbare producten en daarna volgen nog de Secretaressedag op 15 april, Moederdag op 9 mei en Franse Moederdag op 30 mei als belangrijkste hoogtepunten voor de bolbloemenverkoop. Maar feit is ook dat de productie van een aantal gewassen flink is opgeschoven door het zeer koude eerste kwartaal en dat aanbod zit er dus nog wel aan te komen. Wanneer de afzettemperaturen lekker guur beneden de 15 graden blijven in Europa tot en met eind mei, dan zal het wel loslopen. Maar wanneer de weersomstandigheden net zo hard omslaan als vorig jaar rond Pasen, dan valt er nog een zware pijp te roken. Want het marktherstel is nog altijd niet van dienaard dat we ons al te rijk kunnen rekenen na een paar beste weken.

Tulpen
De tulpen deden het onveranderd goed. Ruim 105 miljoen stuks betekenen 13 procent meer aanbod dan vorig jaar en EUR 0,16 gemiddeld is om over naar huis te schrijven. Wel 2 cent lager dan de voorgaande topweek maar dat is misschien maar beter ook. Aan te dure tulpen hebben we ook niet alles want de terugslag komt gegarandeerd. Minder stuks per bos, minder tevreden afhakende consumenten of marktspelers die veel geld verliezen aan speculaties `wel al veel verkocht maar nog niet alles vastgelegd'. Een gematigd gemiddelde zou mooier zijn, want regelmaat is de basis van succes. Maar goed, het was ook wel weer even lekker om te vernemen dat het nog altijd kan: dure bloemen.

In Aalsmeer kwamen deze week minder tulpen voor de klok dan de vergelijkbare week vorig jaar. De prijzen liepen erg goed in de aanloop naar Engelse Moederdag. Ook toen de inkoop aan het einde van de week hiervoor wegviel bleven de prijzen erg goed hangen. De kopers in het supermarktsegment trekken hard door. Met een kleine 30 miljoen stuks voor de klok in Aalsmeer was de gemiddelde weekprijs van EUR 0,17 bijzonder goed. De onderkant van de markt bracht een hoop geld op, maar het exclusievere sortiment heeft het wat moeilijker. Deze moesten wel iets inleveren in de prijs ten opzichte van de week ervoor.

'Yokohama' zakte deze week wel in prijs van EUR 0,16 naar een kleine EUR 0,13 op de vrijdag. De andere grote soorten zakten ook iets in prijs maar niet zo als 'Yoko's. Wit, oranje, paars en rood deden het de gehele week erg goed en op vrijdag was de prijs zelfs beter. Nieuwkomer 'Mysterious Parrot' deed het ook deze week erg goed en kwam regelmatig boven de 1 euro. Ook de tulp 'Leo' kwam weer een aantal dagen voor de klok en ook die cultivar ging op de vrijdag naar de EUR 0,95. Franse tulpen kwamen deze week met grote aantallen voor de klok met zakkende de prijzen.

In Rijnsburg was sprake van een mooie stabiele week. De middenprijs begon maandag op EUR 0,19 en we eindigden vrijdag op EUR 0,17. De prijzen van het massa-assortiment lagen ongeveer rond de EUR 0,14. Voor de kleuren roze- wit en paars zoals 'Purple Prince' bracht soms EUR 0,20 en meer op. Gefranjerde tulpen worden ook goed gewaardeerd. Mooie zware partijen zoals 'Oviedo' en 'Queensland' deden rond de 3 dubbeltjes.

Lelies
Bij de lelies was sprake van een flinke aanvoerstijging en het ligt in de lijn der verwachting dat dat de komende weken zal aanhouden. Want de productie is flink opgeschoven door de koude achterliggende periodes. De aanvoer van Aziaten lag 16 procent hoger dan vorige week en de bijna 600.000 stuks deden het nu met EUR 0,43 een stuiver minder dan vorige week. De aanvoer van LA-hybriden kwam 35 procent hoger uit en ook deze groep leverde een stuiver in binnen een week. De gemiddelde prijs was nu EUR 0,42 voor 1,8 miljoen stuks. Een kleine 900.000 Longiflorums noteerden 9 stuivers en dat was bij een fractioneel lager aanbod ook een cent minder. De Orientals 2,9 miljoen tekenden voor een uitbreiding van 9 procent en een 2 cent hogere gemiddelde prijs van nu EUR 0,85. Alleszins aanvaardbare prijzen, maar de spanning voor de komende weken neemt toe.

In Aalsmeer daalde de aanvoer in de veilgroep Orientals in de loop van de week fors. Voor de prijsvorming was dit uitermate gunstig wat in zeer goede prijzen tot uitdrukking kwam. Dinsdag was er met EUR 0,78 een dipje te zien maar de rest van de week liep de gemiddelde prijs verder op tot boven de 9 dubbeltjes. Met als uitschieter de vrijdag waarop er liefst EUR 1,09 per steel werd neergeteld. Door de kleine aanvoer, met name op woensdag en vrijdag kwam de aanvoer ongeveer 25 procent lager uit. Opvallend was dat, zo kort voor de Engelse Moederdag, de lichte sortering van roze Orientals extreem goed betaald bleven.

Over het algemeen bleef de prijs hier zelfs boven de euro liggen. Wit werd wat minder duur betaald. Het verschil in prijs tussen zware en lichtere roze lelies was deze week bijzonder klein. Zware witte lelies werden over het algemeen wel beduidend beter betaald. Bij de witte cultivars deden soorten als 'Siberia', 'Nova Zembla' en 'Universe' het erg goed. Bij de roze cultivars werden de lichtroze soorten het best betaald. De aanvoer in de veilgroep Longiflorum lag deze week 15 procent lager. Maandag was de aanvoer verhoudingsgewijs erg groot. De gemiddelde prijs bleef rond de EUR 0,45 per steel. Roze cultivars brachten tot boven de 8 dubbeltjes op, evenals de best betaalde 'White Heaven' op vrijdag.
De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag deze week bijna 20 procent hoger. Het was helaas niet mogelijk om de hoge gemiddelde prijzen van de voorgaande weken vast te houden. Maandag werd er nog gestart met ruim twee kwartjes gemiddeld, vrijdag was hier nog EUR 0,39 van over. Met name roze, wit en geel deden het nog redelijk tot goed. Zalm, oranje en in de tweede helft van de week rood, hadden het moeilijker.

In Naaldwijk was maandag de beste dag. De Aziaten brachten maandag gemiddeld 2 kwartjes op, maar moesten de rest van de week geleidelijk toezien dat de middenprijs zakte naar EUR 0,43. Ook de LA-hybriden zakten van EUR 0,48 naar EUR 0,40 op vrijdag. Geel en roze waren zeer favoriet en gingen nog tussen de 6 en 8 dubbeltjes van de hand. De Longiflorum kenden een wisselende week. Maandag nog EUR 0,50 met een dipje op donderdag van EUR 0,43. Vrijdag trok het weer flink aan wat resulteerde in een middenprijs van EUR 0,49. De 2- en de 3 pitters daalden het hardst, terwijl de 1-pitters maar een halve cent moesten toegeven. De Orientals bleven goed aan de prijs en waren met een middenprijs van EUR 0,99 zelfs 5 cent duurder. Vrijdag was de beste dag met EUR 1,07 voor een steel. Ook in Naaldwijk was vooral het lichtere slag roze was zeer gewild en gingen tot ver boven de euro.

In Rijnsburg waren met name de lijnrijders op Engeland goed vertegenwoordigd voor wat betreft de afnamen en prijszetting. Maandag, dinsdag en vrijdag lag de gemiddelde prijs van de Orientals bijvoorbeeld ruim boven de euro. Deze week was er 15 procent minder lelie-aanbod dan vorig jaar, maar met een gemiddelde prijs van EUR 0,64 kwam deze 2 dubbeltjes hoger uit dan in 2009.

Freesia's
De freesia's bleven onveranderd goed aan de prijs met ruim 2 dubbeltjes voor zowel de enkel- als de dubbelbloemigen. Bij een stuksuitbreiding van 10 procent tot precies 8 miljoen Freesia's is dat een mooie ontwikkeling.

Irissen
De irisprijzen bleven over de gehele week genomen gelijk aan vorige week met EUR 0,12 gemiddeld, bij een aanvoerstijging van 7 procent tot
2,8 miljoen stelen. Positief was de prijsontwikkeling. We begonnen in Aalsmeer op maandag met een dubbeltje en eindigden op vrijdag met 3 stuivers. Het marktbeeld is exact vergelijkbaar met vorig jaar.

Calla
De Calla-aanvoer daalde ten opzichte van vorige week met 20 procent tot een kleine miljoen stuks. De kleinbloemigen tekenden voor een aanvoer van 550.000 stuks en de prijs daalde met een kleine stuiver tot bijna 2 kwartjes, een fractie beter dan vorig jaar.

Amaryllissen
De amaryllisaanvoer daalde met een kleine 20 procent naar 600.000 stuks en de prijzen gingen hard naar beneden met nu EUR 0,59 gemiddeld. Ook dat is wel een dik dubbeltje beter dan vorig jaar in de week van Engelse Moederdag.

Hyacinten
De snijhyacintenmarkt kende dezelfde weekprijs van EUR 0,29 als vorige week. Dat is 12 cent hoger dan vorig jaar bij 13 procent minder aanvoer dan vorige week. In Rijnsburg was het wat rustiger met de Hyacinten dan vorige week. De verschillende kleuren lagen qua prijs iets dichter bij elkaar en het aantal partijen wat boven het gemiddelde uitsteeg was schaarser. Het aanbod bedroeg ruim 1 miljoen stuks, wat 8 procent lager was dan de week ervoor. De middenprijs lag met 3 dubbeltjes een fractie lager. Vergelijken we de gegevens met die van vorig jaar dan ligt het aanbod wel 27 procent lager, maar de gemiddelde prijs kwam met een stijging van EUR 0,12 cent tot nu EUR 0,304 ruim hoger uit.

Narcissen
De narcissenaanvoer blijft nog altijd sterk achter bij vorig jaar, om nog maar te zwijgen over 2 jaar geleden toen de natuur ongeveer een maand vroeger was. Desondanks nam de prijsvorming in deze week af tot EUR 0,13 concernbreed. Het is wel een ruime stuiver hoger dan vorig jaar bij 20 procent minder aanvoer. Evenals bij meerdere productgroepen op Rijnsburg kwamen ook de narcissen in een wat rustiger vaarwater. Met een aanvoer van 1,5 miljoen stuks kwam de middenprijs uit op EUR 0,13. Daar moet wel bij vermeld worden dat de nodige narcissen momenteel ook wat lichter van gewicht zijn. Het soort 'Ziva' was deze week het duurste en kwam uit op EUR 0,27. De plukkers willen met een aanbod van -88 procent nog steeds niet loskomen. Wel ligt de gemiddelde prijs van de plukkers per bos twee maal zo hoog als die van vorig jaar op nu EUR 0,51. Het kan verkeren.