Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

18 maart 2010, 16.30 uur

De in het westen van de Mirabadvallei gelegen patrouillebasis Atiq is vorige week overgedragen aan de Afghan National Army (ANA). De patrouillebasis is een resultaat van de succesvolle operatie Bor Barakai die in oktober 2008 plaatsvond. Het overdragen van dergelijke posten aan Afghaanse veiligheidstroepen is in lijn met de strategie van de NAVO. De verantwoordelijkheid voor het creëren van veiligheid wordt langzaam teruggegeven aan de Afghanen zelf.

Afghaanse vrouwen, verenigd in de beweging The Afghan Women Network, hebben vorige week op internationale vrouwendag in een verklaring meer aandacht gevraagd voor hun activiteiten en organisaties. Dit gebeurde tijdens een speciaal diner op Kandahar Airfield waar militairen en burgermedewerkers, van de verschillende naties die actief zijn op de basis, stilstonden bij deze dag. De verklaring van de Afghaanse vrouwen werd voorgelezen door luitenant-ter-zee Ella van den Heuvel, genderadviseur voor ISAF.

Bezoek minister aan Afghanistan

Minister spreekt met militairen op Kamp Holland. - Foto: ministerie van Defensie

Na de politieke discussie rond de verlenging van de missie in Uruzgan, heeft minister Eimert van Middelkoop de Nederlandse troepen persoonlijk gezegd dat de waardering voor hun inzet en prestaties onverminderd groot is. Ook vertelde hij hen hoe de discussie in het kabinet was verlopen. Hij bezocht Afghanistan vorige week waar hij in uitgebreide gesprekken benadrukte dat de geboekte resultaten los staan van het feit dat het kabinet er niet in slaagde de missie te verlengen: "Het probleem ligt niet in Afghanistan, maar op het Binnenhof. Het kabinet is gevallen vanwege een gebrek aan vertrouwen. Niet om jullie prestaties. Integendeel. Nederland oogst wereldwijd veel lof voor de manier waarop jullie in Afghanistan je werk doen."

Nieuwe commandant voor basis

Het commando over MBTK wordt overgedragen. - Foto: ministerie van Defensie

Het commando over de Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) is afgelopen zaterdag tijdens een ceremonie op het Afghan Security Guard kamp overgedragen aan een nieuwe commandant. Majoor Ruud de Winkel droeg symbolisch de sleutel over aan majoor Chris Heukers. De militairen van de Afghan Security Guard, die de buitenring van het multinationale kamp beschermen, waren getuige van de overhandiging. De basiscommandant is onder meer verantwoordelijk voor de waterinstallaties, de keuken en de beveiliging. Ook de betaling van Afghaanse medewerkers op het kamp en de Afghaanse beveiligers van de buitenring valt onder de taken.

Geïmproviseerde explosieven en gevechtscontacten

* Een gecombineerde Afghaanse en Nederlandse patrouille heeft vorige week nabij Mirwais in de Baluchivallei een wapenopslag ontdekt. In de opslag is een lanceerbuis voor raketgranaten aangetroffen. De wapenopslag is geruimd. * In de buurt van Chora hebben Nederlandse militairen van Task Force Uruzgan (TFU) een geïmproviseerd explosief (IED) gevonden. De TFU-eenheid heeft het explosief ter plaatse vernietigd. * Nederlandse Apache-helikopters hebben ondersteuning geleverd aan ISAF-troepen in Zuid-Afghanistan. * Vorige week is Kandahar Airfield (KAF) eenmaal het doelwit geweest van een raketaanval, hierbij vielen geen slachtoffers en is geen materieel beschadigd.

Task Force 55

Zonsondergang in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Tijdens een operatie van de speciale eenheden van Task Force 55 is de groep een keer opgeschrikt door een geïmproviseerd explosief. Hierbij is een Bushmaster beschadigd. Er hebben tijdens deze operatie meerdere vuurcontacten met opstandelingen plaatsgevonden. Hierbij zijn aan eigen zijde geen gewonden gevallen. Nederlandse Apaches hebben hierbij ondersteuning geleverd. Ook vond de taakeenheid 9 IED's, deze zijn onschadelijk gemaakt.

Peiling publieke opinie

De Monitor Publieke Opinie van maart 2010 is als download onder dit bericht te vinden. De monitor is een maandelijkse peiling waarin steun en draagvlak voor de missie in Afghanistan wordt gemeten. De meting vindt in de eerste twee weken van de desbetreffende maand plaats.

Verwijzingen

* Monitor ´maart 2010´ Zie het origineel