Gemeente Steenbergen

Afvallessen in de gemeente Steenbergen minder afval op school en thuis met Koos de Vuilnisman!

In maart en april 2010 start in de gemeente Steenbergen het project "Afval en Recyclinglessen van Koos de Vuilnisman. Voor het eerst op dinsdag 23 maart 2010 om 13:00 uur op basisschool `Petrus en Paulus in Dinteloord. Koos geeft afvallessen aan de bovenbouwgroepen op bijna alle basisscholen. Het doel is op een enthousiaste, creatieve en positieve manier kinderen er toe aan te zetten afval en zwerfvuil op school en thuis te voorkomen.

Grofvuil zoals oude elektrische apparaten komen aan bod in zijn Recyclingdeel van de les. Zoals in de praktijk gaan leerlingen dan onder de deskundige leiding van Koos oude apparaten klaar maken voor recycling.

De leerlingen houden zich onder meer ook bezig met rekenen, taal en aardrijkskunde. Alleen zijn deze vakken van naam veranderd in Afvalrekenen, Afvaltaal, Afvalgeschiedenis en Recyclingtechniek. Daarbij promoot Koos nadrukkelijk de gemeentelijke Milieustraat.

Het is ook de bedoeling te laten zien en ervaren dat afval eigenlijk niet bestaat. Wat voor de een geen waarde meer heeft kan voor de ander juist waardevol zijn. Zo laat Koos zien dat er in een oude computer goud zit.
Hij maakt voorts een tentoonstelling van de nieuwste uitvindingen, zoals een tas van fietsbanden, een frisbee van maiszetmeel en een muismat van een oude computerprinterplaat. Ook wordt er van wegwerpmateriaal van thuis een eigen kunstwerk gemaakt.