Gemeente Almelo

Actieteam onder leiding van burgemeester gaat zwerfvuil te lijf

18 maart 2010 - Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld gaat zaterdag 20 maart met een actieteam bestaand uit wethouders en raadsleden aan de slag in de Zwaluwenstraat en omgeving. Vanaf 10.30 uur loopt het team, gehuld in oranje vesten, door de wijk om met grijpers en plastic zakken het zwerfvuil te lijf te gaan.

Foto van zwerfvuil

Deze actie vindt plaats in het kader van de Landelijke Opschoondag en is bedoeld om verloedering van buurten te voorkomen en mensen bewust te maken van het probleem zwerfafval. Daarom worden voorbijgangers bij de actie betrokken en krijgen buurtbewoners bezems aangeboden zodat ze zelf kunnen meehelpen hun buurt schoon te houden. Maandag 22 maart gaan de zogeheten Cleanteams, de veegwagens van Twente Milieu en de stadsdeelploeg van de Gemeente, aan de slag met trottoirs en parkeerplaatsen. Ook zij delen weer bezems uit aan de bewoners.

Week van Nederland Schoon
Veel gemeenten en andere organisaties organiseren in het voorjaar al langer opschoon- of schoonmaakacties. Ook Almelo doet hieraan mee door aan te sluiten bij de Landelijke Opschoondag, die de Week van Nederland Schoon 2010 afsluit. De nadruk in deze actieweek ligt op de gebieden waarin het zwerfafvalprobleem het meest speelt en op het betrekken van partijen binnen deze gebieden. Hiertoe behoren het openbaar vervoer (reizigers), winkelcentra (winkelend publiek), verzorgingsplaatsen langs wegen (weggebruikers), schoolgebieden (jongeren) en de probleemwijken in de sterk verstedelijkte gebieden (wijkbewoners). Zwerfafval blijft een groot probleem en staat hoog op de lijst van irritaties onder burgers, zo blijkt uit onderzoek.