Nieuw-Vlaamse Alliantie


Milquet sluit Vlaamse personen met een handicap uit (18/03/10)

Door een nieuw KB van de hand van federaal minister van Werk Joelle Milquet zullen heel wat Vlaamse werknemers met een arbeidshandicap en hun werkgevers vanaf 1 april 2010 niet meer kunnen rekenen op federale maatregelen. Het gaat onder meer over de korting in de bedrijfsvoorheffing, de korting in de patronale lasten voor de beschutte werkplaatsen en de ACTIVA-Start. Ondanks overleg lijkt Milquet hier bewust een kader te creëren dat heel wat Vlaamse personen met een handicap uitsluit. "Milquet is een federale minister, maar ook hier weer denkt ze alleen aan de belangen van de Franse gemeenschap. Als zij deze plannen doorzet, kunnen we niet anders dan een belangenconflict inroepen, zegt Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA).

Uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters deze ochtend in de commissie blijkt de hoogdringendheid van deze zaak. Ondanks overleg is federaal minister Milquet immers niet bereid om haar plannen te wijzigen, tenzij de Raad van State nog zou tussenkomen. En de nieuwe regelgeving gaat al in op 1 april.

Het nieuwe federale KB vereist dat de personen met een arbeidshandicap ingeschreven zijn bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) om in aanmerking te komen voor de federale ondersteunende maatregelen. Dit terwijl de Vlaamse regering de ondersteuningsmaatregelen op het vlak van werk al in 2008 heeft overgeheveld van het domein Welzijn naar het domein Werk. Waardoor de erkenning door het VAPH niet langer nodig is en de evaluatie nu gebeurt door de VDAB.

De VDAB gebruikt dezelfde definitie als het VAPH deed. De groep die recht heeft op tewerkstellings-ondersteunende maatregelen blijft dus dezelfde. Maar er zijn wel andere en gedifferentieerde beoordelingsprocedures en -criteria.

Door de weigering van de federale minister om rekening te houden met de verschillende realiteit in de regios zou Vlaanderen haar interne bestuurlijke hervorming dus moeten terugdraaien. Dat is kafka in het quadraat.

Vlaams parlementslid Helga Stevens zal haar collegas oproepen een belangenconflict te stemmen als Milquet deze definiëring halsstarrig blijft doordrukken. Want zonder een wijziging dreigen duizenden personen met een arbeidshandicap, die enkel een erkenning hebben van de VDAB omdat zij geen andere zorgondersteuning of hulpmiddelen nodig hebben van het VAPH, heel binnenkort uit de boot te vallen.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be