ChristenUnie




Binnenvaart is veel schoner dan velen denken

Binnenvaart is veel
schoner dan velen denken. Dat heeft Peter van Dalen (Vice-voorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement) vandaag betoogd tijdens het binnenvaartseminar van de European Barge Union. Van Dalen: ,,Door geheel nieuwe technieken stoot een binnenvaartschip dat evenveel lading kan vervoeren als een paar honderd vrachtwagens, evenveel stikstof uit als één vrachtwagen. Ook is de CO2-prestatie van een modern binnenvaartschip nu al gelijk aan die van een vrachtwagen. Dat is ongekend schoon."

Tijdens het Brusselse seminar brak de Europarlementariër voor de ChristenUnie in aanwezigheid van EU Transportcommissaris Kallas een lans voor de binnenvaart: ,,De Europese Unie is nog onvoldoende doordrongen van de mogelijkheden van de binnenvaart. De binnenvaart wordt steeds schoner en is relatief veilig en betrouwbaar."

Van Dalen ziet wel diverse verbeterpunten voor de binnenvaart in de nabije toekomst: ,,De Europese vaarwegeninfrastructuur moet beter. De EU moet samen met de lidstaten de infrastructuur aanpakken. Met name de verdieping van de Donau in Zuid-Duitsland moet nu gewoon gebeuren; daar wordt al 25 jaar over gepraat!"

Ook moeten de voordelen van binnenvaart duidelijker worden voor àlle leden van het Parlement. ,,Daar is nog een wereld te winnen. Er zijn nog te veel Duitse collega´s die denken dat er in het inland vervoer naast de weg alleen maar spoorwegen bestaan. Dat denken moet óm en daar ga ik voor", aldus Van Dalen vandaag in Brussel.