Groen!

Minister Smet moet dialoog hoofddoekenverbod nu starten

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 18 maart 2010 in "Diversiteit"

De schorsing van het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs door de Raad van State en de vraag aan het Grondwettelijk Hof zijn geen verdere vrijgeleide voor Minister Smet om zich te blijven verstoppen. Hij moet onmiddellijk een grondig overleg organiseren met het allochtone en autochtone middenveld, met ouders en leerlingen en met de inrichtende machten over de thematiek.

Het is nu meer dan ooit hét moment dat de minister van Onderwijs Pascal Smet op om een dialoog te starten tussen de onderwijskoepels en de allochtone verenigingen. Alles op zijn beloop laten, zal het debat enkel nog meer polariseren. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman: "Het is geen optie om nog een jaar te wachten met actie: de discussie verder laten etteren tot de uitspraak van het Grondwettelijk Hof er komt, is geen optie. Er mag geen kostbare tijd meer verloren gaan. Dat is slecht voor de politiek, voor het onderwijs, voor de getroffenen in kwestie en onze samenleving in het algemeen."

Groen! maakt zich al enkele jaren oprecht zorgen over de clichématige wijze waarop deze discussie gevoerd wordt. Het is onderhand hoog tijd dat we een grondig debat voeren over de wijze waarop we pluraliteit en diversiteit op onze scholen willen realiseren en over de vraag of en hoe het dragen van levensbeschouwelijke symbolen een rem betekenen voor de scholing van een leerling.

Groen! is voor de vrije keuze en wil vrouwen zelf de keuze laten of ze al dan niet een hoofddoek dragen. Het hoofddoekenverbod gaat in tegen die vrije keuze, straft een volledige groep collectief, en schiet bovendien haar vermeende doel nog eens voorbij. Sommige stemmen zeggen dat het verbod nodig is omwille van de groepsdruk. Die druk wordt door een verbod niet weggenomen. Ee verplaatst zich dan enkel naar andere kledingstukken bijvoorbeeld. Anderen halen het emancipatieargument aan. De hoofddoek verbieden zal echter als resultaat hebben dat meisjes uit erg conservatieve milieus niet meer naar school zullen gaan. Dat terwijl scholing net het middel bij uitstek is voor emancipate. En wat met moslima's die uit vrije wil een hoofddoek dragen?

Groen! zal actief bijdragen tot het debat en nog voor de uitspraak van het Grondwettelijk Hof een decreetsvoorstel uitwerken.

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger