IFAW


IJsland exporteert illegaal walvisvlees naar de Europese Unie
18 maart 2010

Uit rapporten van de IJslandse regering blijkt dat het land vlees van geslachte walvissen exporteert naar Letland en Denemarken, maar ook naar Japan - wat is strijd is met het internationaal recht en een wereldwijd verbod op de walvisjacht.

Cijfers van Statistics Iceland, de bron voor de officiële statistieken van IJslandse regering, tonen aan dat er recent uitvoer is geweest van producten van de walvisvangst van IJsland naar de drie landen. De uitvoer naar Denemarken en Letland zijn in strijd met EU-recht, zelfs indien de producten opnieuw worden uitgevoerd. Internationale handel in walvisproducten is ook verboden door de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES). De uitvoer naar Letland is bevestigd door de Letse autoriteiten, die hebben een onderzoek ingesteld.

Het IFAW is diep bezorgd over de illegale internationale handel in walvisproducten, zeker in de context van de huidige onderhandelingen over een versoepeling van het wereldwijde verbod op de commerciële walvisjacht.

Zowel dwergvinvissen en gewone vinvissen zijn de afgelopen jaren bejaagd door IJsland. De producten waar het nu om gaat zijn waarschijnlijk afkomstig van gewone vinvissen, een bedreigde diersoort.

Rikkert Reijnen, IFAW Nederland: "IJsland treedt het internationale recht met voeten. Deze informatie komt op een moment dat de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) een compromis overweegt dat de commerciële walvisvangst weer te legaliseren."

"Deze kwestie bewijst dat het de verkeerde tijd is voor de IWC om eventuele stappen te overwegen om de walvisjacht te legaliseren. Walvissen hebben bescherming nodig en het wereldwijde verbod op de walvisvangst moet worden versterkt, niet verzwakt."

Zowel Letland en Denemarken zijn lid van de Europese Unie. De invoer van producten van de walvisvangst in de EU zou een schending zijn van zowel de EU-Habitatrichtlijn en de EU-CITES-verordening.

Het IFAW dient een formele klacht in bij de Europese Commissie, het CITES-secretariaat, CITES vertegenwoordigers voor Letland, Denemarken en IJsland, Interpol en de Wereld Douane Organisatie.