Project De Maaswerken


Uitloop voorbereiding werkzaamheden retentiebekken Zuid

De voorbereidende werkzaamheden bij de aanleg van het retentiebekken Zuid bij het Lateraalkanaal ter hoogte van Heel en Beegden duren langer dan oorspronkelijk ingepland. Tijdens zijn ontwerpwerkzaamheden heeft de aannemer geconstateerd dat kwelvoorzieningen noodzakelijk zijn om de gestelde doelen te kunnen realiseren.

Bij het Lateraalkanaal wordt in de gemeente Maasgouw een retentiebekken gerealiseerd. Dit is een gebied dat bij hoge waterstanden kan volstromen waardoor het water op andere plaatsen langs de Maas de maximale waterstand minder hoog wordt.

Werkzaamheden

Ter hoogte van de sluis Heel wordt over een lengte van driehonderd meter de bestaande kade verlaagd, zodat het water bij hoge standen op de Maas het zuidelijk retentiebekken kan instromen. Om het water vervolgens in het bekken vast te houden, wordt de kade langs het lateraalkanaal verhoogd en de weg verlegd. De oprit naar de N280 wordt gedeeltelijk verhoogd en parallel aan de N280 wordt een kade aangelegd. Voor de tunnel wordt een voorziening gemaakt om deze te kunnen afsluiten bij hoogwater. In de Sleybeek wordt een duiker aangebracht. Volgens de oorspronkelijke planning zouden de werkzaamheden eind 2010 gereed zijn. Op dit moment wordt bekeken welke consequenties de aanleg van de benodigde kwelvoorzieningen op deze planning zullen hebben.

Hoogwaterbescherming

Deze werkzaamheden zijn een onderdeel van het project Maaswerken en zijn bedoeld om langs de Maas de bewoners te beschermen tegen de gevolgen van hoog water. Behalve aan hoogwaterbescherming werkt Rijkswaterstaat Maaswerken ook aan natuurontwikkeling en verbetering van de vaarroute.