Openbaar Ministerie

Transacties Greenpeace-acties betaald

18 maart 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de actievoerders van Greenpeace die in oktober vorig jaar werden aangehouden in de Rotterdamse haven een transactie aangeboden. Inmiddels hebben alle actievoerders betaald.

De 27 actievoerders versperden op 10 oktober 2009 de vaargeul met bootjes en nep-ijsschotsen ter hoogte van de Mississippihaven. De Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond maakte een eind aan de blokkade omdat er een onveilige situatie dreigde te ontstaan. De actievoerders werden daarbij aangehouden.

De actievoerders hebben transacties betaald van 250 tot 500 euro, wegens het versperren van de waterweg en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel.

Ook de twee schippers die betrokken waren bij een actie op 15 november 2008 bij de E.On-centrale op de Maasvlakte, eveneens in de Missisippihaven, is een transactie aangeboden. Ook zij hebben inmiddels 150 en 400 euro betaald. 27 andere bij die actie betrokken actievoerders hebben al eerder elk 250 euro betaald.

Betrokkenen hadden tot begin deze week de kans om te betalen. Hadden ze dat niet gedaan, dan waren ze gedagvaard voor een politierechterzitting.