Radboud Universiteit Nijmegen


Tienduizenden leerlingen âdoenâ vandaag Kangoeroe

Datum bericht: 18 maart 2010

Miljoenen leerlingen uit 46 landen buigen zich donderdag 18 maart over reken- en wiskunde opdrachten van de w4Kangoeroe. In Nederland doen ruim 85.000 leerlingen mee van bijna 1400 scholen voor basis- en voortgezet onderwijs, waaronder 13 scholen uit Nijmegen. Organisator/directeur van de Nederlandse wedstrijd is dr. Leon van den Broek van het Instituut voor Wiskunde van de Radboud Universiteit.

Prikkelende puzzels
Kangoeroe wordt elk jaar in maart georganiseerd voor leerlingen van 8 tot 18 jaar. De wedstrijd bestaat uit vijf keuzevragen op vier niveaus: twee voor de basisschool en twee voor het voortgezet onderwijs. De moeilijkheid loopt op van eenvoudig tot zeer moeilijk. De opgaven bestaan uit vragen en prikkelende puzzels, waarmee de leerling flexibel en creatief moet omgaan. Leerkrachten op deelnemende scholen zorgen ervoor dat de wedstrijd op de school volgens de spelregels verloopt. De deelnemende landen spreken samen de opgaven af. In totaal deden in 2009 ruim 5,8 miljoen leerlingen mee aan de Kangoeroe!

Wiskundetalenten ontdekken en ontwikkelen
Het initiatief ontstond in Australië. Daar werd de grote multiple choice-wiskundewedstrijd waaraan duizenden leerlingen tegelijkertijd konden deelnemen zoân 25 jaar geleden een groot succes. Frankrijk introduceerde het in 1991 in Europa en sindsdien groeit het aantal deelnemende landen. Nederland deed in 1994 voor het eerst mee met 10.000 leerlingen.

Oplossingen voor onbekende vraagstukken
Van den Broek organiseert dit evenement voor de negende keer: âDeze wedstrijd wil jongeren laten ervaren dat wiskunde leuk en interessant kan zijn. Ze krijgen de gelegenheid hun talent in wiskunde te ontdekken en te ontwikkelen. En ze leren om voor hen onbekende vraagstukken aan te pakken en daar oplossingsstrategieën voor te bedenken. Maar bovenal is Kangoeroe een aardige activiteit; het is leuk om je hersens te laten kraken met de kangoeroevragen.â

Â