Commissariaat voor de Media

18 maart 2010

BNN volgt verbod oprichting politieke partij op

BNN ziet af van de oprichting van een eigen politieke partij. Dat is de uitkomst van het overleg dat vandaag gevoerd is tussen het Commissariaat voor de Media en BNN.

Aanleiding voor het overleg was de aankondiging van BNN, afgelopen maandag op hun website, om dit voorjaar in het tv-programma Lijst 0 een politieke partij op te richten. Op de site werden kandidaten opgeroepen om zich te kandideren als lijsttrekker voor Lijst 0 bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

Het Commissariaat wees er direct op dat het oprichten van een politieke partij door een omroepvereniging niet is toegestaan, maar toonde zich wel bereid om met BNN vanuit de Mediawet mee te denken over een alternatieve uitwerking van het programma-idee dat aan Lijst 0 ten grondslag lag: het dichten van de kloof tussen jongeren in Nederland en politiek Den Haag.

BNN zal nu onder jongeren een politieke talentenjacht organiseren, waarvan de winnaar als hoofdprijs de mogelijkheid krijgt een echte politieke partij op te richten. Het televisieprogramma Lijst 0 zal deze zoektocht registreren en de op te richten partij wekelijks volgen tot aan de verkiezingen van 9 juni aanstaande.

Hiermee heeft het Commissariaat voor de Media gewaarborgd dat de publieke omroep BNN bestuurlijk niet betrokken is bij de oprichting van een politieke partij.