Nederlandse Orde van Advocaten

Nog geen akkoord over systeem nummerherkenning

De Nederlandse Orde van Advocaten, politie, OM en de ministeries van BZK en Justitie hebben nog geen akkoord bereikt over een systeem van nummerherkenning. Afgelopen vrijdag had er een besluit moeten liggen, maar de partijen kwamen er niet uit.
Er lag een voorstel waarbij alle advocaten vier nummers konden opgeven waarvan de gesprekken niet zouden worden getapt: doorkiesnummer, mobiel nummer, faxnummer en het doorkiesnummer van een secretaresse. De discussie draait nu vooral om de vraag of advocaten kunnen worden verplicht om enkel te bellen met die vier nummers. De Orde vindt van niet. `Dan verplicht je advocaten tot iets dat ze technisch gezien niet altijd kunnen nakomen', zegt beleidsadviseur Niels Hupkes. Problemen zijn er volgens hem vooral bij gemengde kantoren. `Als daar bijvoorbeeld de telefooncentrale het algemene nummer weergeeft, zal het systeem dat nummer niet herkennen als het nummer van een geheimhouder. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij het intern doorverbinden tussen een niet-geheimhouder en een geheimhouder.'
Evert Boerstra, woordvoerder van het College van procureurs-generaal: 'We gaan ervan uit dat we er wel uit komen en hopen nog steeds dat we over een paar maanden een convenant kunnen ondertekenen'.

---