Nieuw-Vlaamse Alliantie


Indien nodig een algemeen hoofddoekenverbod (18/03/10)

Vlaams parlementslid en N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt de uitspraak van de Raad van State en is benieuwd naar het antwoord van het Grondwettelijk Hof op de prejudiciële vraag van de Raad van State. In de beste der werelden zou de problematiek van de hoofddoek alsook van andere religieuze symbolen school per school bekeken moeten worden in functie van de sociale cohesie en de harmonie in die school. De context is nu echter zo gepolariseerd dat het voor scholen erg moeilijk wordt om die last nog alleen te dragen. Indien nu ook juridisch zou blijken dat een algemeen decretaal initiatief nodig is, dan kiest de N-VA voor een algemeen verbod op het dragen van gelijk welke opzichtige religieuze symbolen, net zoals dat in Turkije het geval is.

Bart De Wever: Voor de N-VA zijn de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst zeer dierbare principes en fundamentele grondrechten, maar ook die zijn niet absoluut. De uitoefening van die rechten in de publieke cultuur moet afgewogen worden in functie van het algemeen belang. Een samenleving functioneert nu eenmaal niet als optelsom van individuele vrijheden. Indien nodig kunnen die vrijheden dus ingeperkt worden, op voorwaarde dat dit op een redelijke en proportionele manier gebeurt.

Als een school het nodig acht voor de harmonie onder haar leerlingen om een hoofddoekenverbod in te voeren, dan moet dit voor de N-VA mogelijk zijn. Als men vervolgens vaststelt dat scholen het strijdtoneel worden voor allerlei ongewenste politiek-religieuze kwesties, dan dwingt een algemene regel zich op. Toen de koepel van het Gemeenschapsonderwijs vorig jaar oordeelde dat het in die context beter was om dit verbod voor al haar scholen in te voeren, dan heeft de N-VA dat ook uitdrukkelijk gesteund.

Indien dit arrest van de Raad van State of het Grondwettelijk Hof ons dwingt om een algemeen decretaal initiatief te nemen, dan kiest de N-VA voor een algemeen verbod. Bart De Wever: Als er dan toch een keuze gemaakt en veralgemeend moet worden, dan kun je niet anders dan vaststellen dat het dragen van een hoofddoek een keuze is die haaks staat op de evoluerende grondstroom in onze Westerse samenlevingen. De sociale norm is gelukkig niet meer dat vrouwen zich moeten verstoppen, maar dat mannen zich moeten beheersen. De versluiering van vrouwen als uiting van een religieus geïnspireerde sociale normering is in christelijke samenlevingen voor leken verdwenen. Wie er alsnog voor kiest, doet dat vanuit Westers perspectief voor het verleden én niet voor de toekomst.

Auteur:
Bart De Wever
Vlaams parlementslid & voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be