Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aanpak van druggebruik bij jongeren faalt schromelijk (18/03/10)

Jong N-VA is heel ongerust over de resultaten van de studie door OIVO naar druggebruik bij jongeren. Vooral de vaststelling dat het aantal jongeren dat zware drugs gebruikt spectaculair is gestegen, is voor Jong N-VA een signaal dat de overheid dringend maatregelen moet nemen.

Volgens de studie liggen de banalisering van drugs en het onverantwoord voorbeeldgedrag van jongerenidolen aan de basis van deze trend. Jong N-VA voegt daar nog een andere oorzaak aan toe:

Voorzitter David Manaigre: "De lakse houding van de overheid tegenover drugs en een drugwetgeving die even ondoortastend als ondoorzichtig is, werken het probleem van het druggebruik enkel maar in de hand. Het gemak waarmee jongeren aan drugs kunnen komen, moet aangepakt worden."

Jong N-VA pleit daarom voor meer preventie op scholen, in jeugdverenigingen en via media. Daarnaast willen de jongeren van de N-VA ook een duidelijke wetgeving rond druggebruik en het afvoeren van het gedoogbeleid waarbij druggebruikers slechts met laagste juridische prioriteit worden vervolgd.

David Manaigre: "De semilegalisatie of de indruk die gewekt wordt dat softdrugs zoals cannabis legaal zijn, zorgt niet enkel voor heel wat verwarring, maar het blijkt ook uit deze OIVO-studie dat die houding contraproductief is."

Jong N-VA pleit al jaren tegen de legalisatie van drugs en een hardere aanpak van drugverkoop en gebruik.

Auteur:
David Manaigre
Voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: David Manaigre, Voorzitter Jong N-VA Telefoon: 02 227 15 67
E-post: jong@n-va.be
Url: www.jongnva.be