Ingezonden persbericht

Colloquium Christine D'haen in Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

(1923-2009)

Op donderdag 18 maart organiseert de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde een colloquium over Christine D'haen.

Met deze hulde wordt het werk van een prominent lid van de Academie in het licht gesteld.

D'haen heeft zich intensief bezig gehouden met het werk van Guido Gezelle. Door haar classicistische, maar onconventionele, vernieuwende poëzie werd zij ook zelf erkend als een van de belangrijkste dichters van het Nederlandse taalgebied. Zij werd onder meer bekroond met de Anna Bijnsprijs en met de Grote Prijs der Nederlandse letteren.

D'haen schreef ook een opmerkelijke autobiografische prozatrilogie in poëtische stijl, waarin zij dagboekfragmenten en fictie verwerkte. Hoogtepunt van dit 'nieuwe' proza werd Uitgespaard zelfportret (2004).

Zowel haar poëzie als haar proza verdienen blijvende aandacht.

Het colloquium is een initiatief van Anne Marie Musschoot (KANTL - UGent) en Yves T'Sjoen (UGent). Sprekers zijn: Paul Claes, Paul Demets, Marc vanden Hoof, Marc Kregting en Hedwig Speliers.

Datum: donderdag 18 maart 2010

Aanvangsuur: 14 uur

Locatie: Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent

Organisatie: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde i.s.m. de Vakgroep Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Gent.