Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

042_2010

Leerplicht zowel recht als plicht

Sittard-Geleen, 10 maart 2010 - Op 18 maart 2010 vindt de landelijke dag van de Leerplicht plaats. Het is voor de zevende keer dat het Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek (RBL) hier aan deel neemt. Het doel van deze dag is leerlingen, scholen en ouders bewust te maken van het nut van de leerplicht. 'Alle kinderen en jongeren hebben het recht om een diploma te halen. Wij hopen dat zij beseffen hoe belangrijk dit is voor hun toekomst. Onderwijs moet niet alleen als een plicht voelen, maar juist ook als een recht van scholieren zichzelf te ontwikkelen', aldus wethouder Berry van Rijswijk (onderwijs).

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OC&W) stimuleert jaarlijks de dag van de leerplicht. Het thema van dit jaar is: "School? Bekijk 't...eens anders!". Het RBL is met dit thema aan de slag gegaan en heeft een lesbrief ontwikkeld. Deze lesbrief is op 17 februari verstuurd naar alle groepen 8 van de basisscholen uit de Westelijke Mijnstreek. In de lesbrief komen o.a. vragen aan bod zoals waarom is de wet ingevoerd en waarom mag en moet je naar school. Verder komt het nut van het behalen van een startkwalificatie aan bod.

Aan de lesbrief is een wedstrijd gekoppeld. De klas met de meest originele slogan wint een leuke prijs. Deze prijs wordt op 18 maart 2010, op de dag van de leerplicht, persoonlijk uitgereikt. Het RBL zal van te voren contact opnemen met de betreffende school.


---