Raad van State


donderdag 18 maart 2010
11.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Borsele heeft verleend aan Prorail voor een nieuw spoorwegemplacement aan de Luxemburgweg in Nieuwdorp. Prorail is het niet eens met een aantal voorschriften uit de vergunning. Zo is in een van de voorschriften bepaald hoe groot de bluswatercapaciteit binnen het emplacement moet zijn. Prorail vindt de eisen te streng, omdat het risico dat er een ongeluk gebeurt kleiner is dan waarvan het gemeentebestuur uitgaat. Daarom komt Prorail in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905192/1) Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Borne, waarbij een inwoner van de gemeente te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als hij niet zijn berging en carport bij zijn woonwagen weghaalt. De woonwagen staat aan het Blauwgras in Borne. De man is het niet eens met de bestuursdwang. De rechtbank in Almelo heeft in februari 2010 een eerder beroep van de man gedeeltelijk gegrond verklaard. Hij wil dat het hele bestuursdwangbesluit van tafel gaat. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het bestuursdwangbesluit voorlopig te schorsen. Ook het gemeentebestuur is in hoger beroep gekomen. Hij is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat de man er op mocht vertrouwen dat hij de carport mocht bouwen. Het gemeentebestuur verzoekt de Raad van State de uitspraak van de rechtbank op dit punt voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002046/2)

11.15 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een snackbar uit Amersfoort. De minister heeft dat gedaan, omdat de Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat een Chinese vrouw werkzaamheden verrichtte in de snackbar zonder dat zij beschikte over een tewerkstellingsvergunning. De minister heeft de snackbar een boete van EUR 8.000 opgelegd. De snackbar ging tegen de boete in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die heeft het beroep van de snackbar gegrond verklaard en de hoogte van de boete verminderd tot EUR 7.200, omdat er meer dan twee jaar tijd was verstreken tussen het opleggen van de boete en de uitspraak van de rechtbank. De snackbar komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de minister helemaal geen boete had mogen opleggen, omdat de verklaring die de Chinese vrouw heeft afgelegd ongeloofwaardig en tegenstrijdig zou zijn. (zaaknummer 200910199/1)

11.30 uur

Zitting over het verzoek van de president van de Hells Angels aan de Raad van State om een eerdere uitspraak te herzien. Het gaat om de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 26 november 2008 over het besluit van de korpschef van de politieregio Brabant-Noord om hem geen toestemming te verlenen om beveiligingswerkzaamheden te verrichten. Die uitspraak met zaaknummer 200801483/1 is te vinden op deze site. De korpschef weigerde de toestemming, omdat de betrouwbaarheid van de persoon volgens hem niet boven elke twijfel was verheven. Hiertoe voerde de korpschef aan dat er een strafzaak liep over deelname aan een criminele organisatie. Dit baseerde hij onder meer op een aantal processen-verbaal en gegevens in het zogenoemde Acroniemdossier. In de uitspraak van november 2008 is het hoger beroep van de man tegen de weigering ongegrond verklaard. De Raad van State heeft toen geoordeeld dat alleen al vanwege een aantal incidenten die de man niet of niet gemotiveerd had betwist, de korpschef zich in redelijkheid op het standpunt kon stellen dat de man onvoldoende betrouwbaar was om voor een beveiligingsorganisatie werkzaamheden te verrichten. De man vraagt de Raad van State om die uitspraak te herzien, omdat inmiddels het strafonderzoek is afgelopen en het Openbaar Ministerie in die zaak niet-ontvankelijk is verklaard. De documenten waarop de Raad van State destijds zijn oordeel heeft gebaseerd, hadden daarom niet bij de beoordeling mogen worden betrokken. De zitting gaat ook over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 19 augustus 2009. Het gaat om de uitspraak met zaaknummer 200904568/3. In die uitspraak is een ander verzoek om herziening van de man niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij dat verzoek te laat had ingediend. Volgens de man kent de wet geen termijnen voor het indienen van herzieningsverzoeken en had de Raad van State zijn verzoek in behandeling moeten nemen. (zaaknummers 200906820/1 en 200904568/3)

11.45 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Borne, waarbij een inwoonster van de gemeente te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als zij niet een aantal bouwwerken bij haar woonwagen weghaalt. De woonwagen staat aan het Blauwgras in Borne. De vrouw is het niet eens met de bestuursdwang. De rechtbank in Almelo heeft in februari 2010 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. Daarom is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State het bestuursdwangbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002049/2)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade heeft verleend aan Prorail voor een spoorwegemplacement aan de Spoorstraat in Kerkrade. Een omwonende komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij woont op een afstand van tien meter van het emplacement en vreest vooral voor geluidsoverlast, verslechtering van de luchtkwaliteit en geuroverlast vanwege het vervoer van wagons met huishoudelijk afval. De Raad van State heeft in juli 2009 een eerdere milieuvergunning voor het emplacement vernietigd. Naar aanleiding daarvan heeft het gemeentebestuur een nieuwe vergunning verleend. Dat is de vergunning waar de zitting vandaag over gaat. (zaaknummer 200904793/1)