Gemeente Leiden

16.-03-2010 Persbericht

Onderwerp
Twijfel over verdeling geld minimabeleid Leiden

De Rekenkamercommissie plaatst kritische kanttekeningen bij het minimabeleid van de gemeente Leiden. Dit beleid is er op gericht zoveel mogelijk huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen. De gemeente Leiden bereikt weliswaar veel minima, maar heeft onvoldoende zicht op hoe de verdeling van het geld in de praktijk uitpakt.

Verschil in besteedbaar inkomen
In haar rapport "Minimabeleid de maat genomen" constateert de rekenkamercommissie dat mensen met een laag inkomen in Leiden door het minimabeleid meer te besteden hebben dan minima in andere gemeenten. De rekenkamercommissie vraagt zich echter af of de manier waarop het Leidse minimabeleid uitwerkt in de verdeling over verschillende doelgroepen zo door de gemeenteraad beoogd is. Zo blijkt uit een inkomensvergelijking van verschillende groepen met een minimum inkomen dat een gemiddeld echtpaar van 65+, exclusief het Leidse minimabeleid, een hoger vrij besteedbaar inkomen heeft dan een echtpaar met twee schoolgaande kinderen inclusief het Leidse minimabeleid. Als het echtpaar boven de 65 ook gebruik maakt van het Leidse minimabeleid, neemt het verschil in vrij besteedbaar inkomen nog verder toe. Deze situatie kan zich voordoen doordat, naar het oordeel van de rekenkamercommissie, onvoldoende is gekeken naar het gecombineerde effect van de lokale en landelijke regelingen op het vrij besteedbaar inkomen van verschillende categorieën minima.

Rekenmodel
Om beter zicht te krijgen op het effect van de regelingen van het Leidse minimabeleid heeft de rekenkamercommissie een rekenmodel ontwikkeld aan de hand waarvan raadsleden (en andere geïnteresseerden) zelf per huishoudtype kunnen nagaan wat de maximale financiële bijdrage van het Leidse minimabeleid is.
Actieve benadering doelgroep
De rekenkamercommissie constateert verder dat het minimabeleid in Leiden op een redelijk doelmatige wijze wordt uitgevoerd, mede omdat een deel van de potentiële doelgroep actief wordt benaderd. De gemeente Leiden heeft veel ondernomen om de bekendheid en het gebruik van het gemeentelijke minimabeleid te vergroten. Deze is in Leiden dan ook goed te noemen. De combinatie van verschillende Leidse regelingen leidt gemiddeld tot een maximale (netto) inkomensstijging van zo'n 10%.




De Leidse gemeenteraad heeft er bewust voor gekozen de grenzen van het landelijk wettelijk kader op te zoeken door voor bepaalde groepen minima, zonder aanvullende criteria, regelingen ter beschikking te stellen. Daarbij blijft het Leidse beleid binnen de grenzen van rechtmatigheid, maar daardoor ontstaat tevens de genoemde verdeling van de minimagelden.
Vraagtekens bij uitwerking in de praktijk
Er kunnen dus vraagtekens gesteld worden bij de doeltreffendheid van het beleid. Zowel ten aanzien van de verdeling van de minimagelden over de verschillende groepen met een minimum inkomen, als de bijdrage aan vergroting van de participatie van huishoudens met een minimuminkomen. De rekenkamercommissie vraagt zich af of het financieel ondersteunen van de aankoop van met name fietsen en computers de participatie daadwerkelijk bevordert. Daar komt bij dat de rekenkamercommissie helaas heeft moeten vaststellen dat de Raad de doelstellingen van het minimabeleid onvoldoende concreet heeft gemaakt, waardoor het niet goed mogelijk is de doeltreffendheid vast te stellen.

Presentatie rapport
Dinsdagavond 16 maart presenteert de rekenkamercommissie Leiden het onderzoeksrapport Minimabeleid de maat genomen. De rekenkamercommissie is dan beschikbaar om haar bevindingen ten aanzien van het onderzoeksrapport toe te lichten.

Plaats van handeling: Koffiekamer Stadhuis
Tijdstip: 19.30 uur
Het rapport, waarop een embargo rust tot dinsdagavond 16 maart 19.30 uur, kan worden opgevraagd bij de secretaris van de rekenkamercommissie de heer R. Teunissen (06 ­ 185 44 305) en staat vanaf morgen op de website.

Rekenkamercommissie Leiden
De Rekenkamercommissie is een onafhankelijk orgaan en bestaat uit vijf leden die geen directe binding hebben met de Leidse politiek. De Rekenkamercommissie doet gevraagd en ongevraagd onderzoek naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het bestuurlijk handelen van de gemeente Leiden. Voor meer informatie over de rekenkamer- commissie Leiden kunt u kijken op www.rekenkamerleiden.nl.