FNV Bouw

FNV Bouw: "Eindelijk groen licht voor crisis- en herstelwet"

FNV Bouw is opgelucht dat de crisis- en herstelwet eindelijk is aangenomen door de Eerste Kamer. De wet zou al per 1 januari jl. in werking hebben moeten treden, maar door vertragingen in de besluitvorming is dat niet gelukt. "Het proces verdient absoluut geen schoonheidsprijs: deze wet moet werkgelegenheid in de bouw redden en dat is nu ernstig vertraagd. Ik ben erg blij dat de Eerste Kamer nu heeft ingestemd. Nu moet de schop in de grond." Aldus FNV Bouw-voorzitter John Kerstens. Tweeënvijftig bouwprojecten kunnen door deze wet versneld uitgevoerd worden, waardoor een deel van de werkgelegenheid die verloren dreigt te gaan behouden blijft.

Even dreigde de lijst met projecten ingekort te worden, maar dat is niet gebeurd. FNV Bouw is daar blij mee, maar blijft hameren op democratische besluitvorming. Kerstens: "Ik maak mij geen zorgen over de inperking van rechten van burgers. Dat bezwaarprocedures worden ingekort, hoeft niet te betekenen dat de rechtsbescherming van burgers verloren gaat. De commissie-Elverding heeft in april 2008 aangegeven hoe inspraak in een vroeg stadium goed mogelijk is. Ik ga er van uit dat de crisis- en herstelwet beide kan: en versnellen en toch zorgvuldig zijn. Er is tenslotte inmiddels lang genoeg over gepraat." Een van de redenen dat de wet zolang bij de Eerste Kamer lag was het verwijt dat de wet snelheid boven zorgvuldigheid in de hand zou werken.

Hoeveel banen behouden blijven door de invoering van deze wet is nog onduidelijk. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft becijferd dat er tot 2011 nog 40.000 banen verloren zullen gaan.