Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

rond New Orleans

Nederlands informatiesysteem voor dijken rond New Orleans

Publicatiedatum : 18 maart 2010

De staat Louisiana heeft opnieuw de hulp van Nederlandse waterdeskundigen ingeroepen met als doel een nieuwe grootschalige overstromingsramp rond New Orleans te voorkomen. Het hoogheemraadschap van Delfland en waterdeskundigen van Royal Haskoning, HKV consultants en Fugro ontwikkelen gezamenlijk een digitaal informatie- en waarschuwingssysteem voor de dijken in het gebied, om zo het risico op overstromingen verder te beperken. Een pilot rond het project is zojuist succesvol afgesloten.

In 2005 veroorzaakte de orkaan Katrina een ongekende verwoesting. Door dijkdoorbraken kwamen 1836 mensen om het leven, kwam tachtig procent van New Orleans enkele meters onder water te staan en moesten honderdduizenden mensen een veilig heenkomen zoeken. De geschatte schade bedraagt 110 miljard dollar. Het Nederlandse project moet leiden tot een digitaal beheersysteem voor de dijken in het gebied.

Michiel van Haersma Buma, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Delfland en net terug van een werkbezoek aan New Orleans: "In het systeem wordt alle relevante kennis over het beheer van de dijken opgeslagen. Denk aan informatie over noodzakelijk onderhoud van dijken, inspecties om mogelijke zwakke plekken te traceren en evacuatiemogelijkheden in het geval van rampen. Een dergelijk digitaal systeem is ook wezenlijk bij een noodsituatie, zoals in 2005 ontstond als gevolg van de orkaan Katrina."

Stop

Mathijs van Ledden, directeur van de Amerikaanse tak van Royal Haskoning: "De Amerikaanse overheid in Louisiana investeert miljarden in aanleg van nieuwe dijken. Maar een dergelijke investering is vrij nutteloos als je geen goed systeem voor het beheer van de dijken hebt. Dat zien ze zelf ook in. Je moet het Nederlandse informatie- en waarschuwingssysteem zien als de stop op de fles. Tijdens Katrina zijn niet alleen dijken doorgebroken, maar stonden bijvoorbeeld ook keerdeuren open, waardoor het water vrij spel had. Dat soort dingen wil je in de toekomst voorkomen."

Van Haersma Buma: "In Nederland werken de waterschappen al jaren met dit geavanceerde systeem om risico's van overstromingen te beperken. Maar in New Orleans bestond zoiets nog niet, alles gebeurde daar nog handmatig. Met als gevolg dat men de overstromingsrisico's onvoldoende weet te beperken. Daarom heeft de plaatselijke waterautoriteit de Nederlandse hulp ingeroepen."

Van Ledden: "Louisiana wordt gemiddeld een keer per 2-3 jaar door een orkaan getroffen. Dus is het wezenlijk om overstromingsrisico's te reduceren. De Amerikanen zien dat wij in Nederland op het gebied van watermanagement onze zaken goed op orde hebben en maken graag gebruik van de expertise die wij als BV Nederland te bieden hebben."

Prestigeobject

Royal Haskoning hoopt het Nederlandse informatie- en waarschuwingssysteem na dit eerste succesvolle project verder uit te rollen bij alle waterschappen in Louisiana. "Daar zou een investering van miljoenen euro's mee gemoeid zijn. Maar los van het financiële aspect: dit is een fraai prestigeproject voor Nederland. De ogen van de wereld zijn wederom op ons gericht. Men ziet welke ervaring en expertise wij op het gebied van watermanagement te bieden hebben."

De Nederlandse kennis en kunde van het waterbeheer is een belangrijk internationaal exportproduct, beaamt dijkgraaf Van Haersma Buma: "Sinds de watersnoodramp in 1953 is in Nederland niemand meer door een overstroming om het leven gekomen, terwijl 26% van Nederland onder zeeniveau ligt. Achter de dijken wonen ongeveer 10 miljoen mensen en er ligt voor EUR 2.000 miljard geïnvesteerd vermogen. Wij houden het al decennialang droog in Nederland." Vandaar ook dat de expertise van de waterschappen gewild is. Van Haersma Buma: "Niet alleen nu in New Orleans, maar eerder ook bij de tsunami in Azië en bij de recente overstromingen in Engeland, Ierland en Frankrijk wordt van de Nederlandse waterkennis gebruik gemaakt. Daar mogen we best trots op zijn."

Bron: Unie van Waterschappen