Gemeente Aalten


Hulp op maat via de Lokale Zorgnetwerken in de Achterhoek

De acht gemeenten in de Achterhoek slaan vanaf dit voorjaar de handen ineen bij het bieden van zorg op maat aan mensen met veel problemen. Per gemeente komt er een structuur (het lokale zorgnetwerk) waarbinnen organisaties in de jeugdzorg, het onderwijs, de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, de gemeentelijke diensten en justitie met elkaar samenwerken, om zo de hulpverlening optimaal op elkaar af te stemmen. "Ons doel is om situaties zoals bijvoorbeeld bij het meisje van Nulde te voorkomen", aldus de wethouders Van Dijk (Doetinchem), Sluiter (Oude IJsselstreek) en Kok (Winterswijk) namens de initiatiefnemers tijdens de persconferentie.

De nieuwe lokale zorgnetwerken zijn bedoeld voor mensen die van meerdere instanties en zorgaanbieders hulp nodig hebben. Deze mensen bevinden zich doorgaans in een maatschappelijk zeer kwetsbare situatie, waardoor hun problemen erg ingewikkeld zijn en soms zelfs om oplossingen buiten de gangbare methodes vragen. Vaak zijn het mensen met complexe psychische en/of sociale problemen, waarvan het bovendien niet altijd duidelijk of bekend is dat zij hulp nodig hebben. Om te voorkomen dat de hulpverlening aan deze mensen langs elkaar heen loopt of niet plaatsvindt, dient vanaf nu het lokale zorgnetwerk in elke gemeente.

Per gemeente een lokaal zorgnetwerk
Per gemeente wordt er een lokaal zorgnetwerk ingericht. Het netwerk is vooral te zien als een gemeenschappelijke structuur voor afstemmingen binnen en tussen de jeugdzorg, het onderwijs, de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en de justitieketen. Dit zijn onder meer het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de vanuit het onderwijs georganiseerde Zorg Advies Teams (ZAT) en het NOG Veiligerhuis van de Noord Oost Gelderlandse veiligheidsketen van justitie, Openbaar Ministerie en politie.

Structureel casusoverleg
Concreet gebeurt deze afstemming via een `structureel casusoverleg'. Bij dit overleg zijn vertegenwoordigers van alle bestaande netwerken aanwezig. Zij bespreken met elkaar de hulpvragen van mensen met ingewikkelde problemen. Speciale coördinatoren houden per gemeente de diverse lijntjes nauwlettend in de gaten, maar ook de lijntjes tussen de gemeenten.

Optimale aanpak ingewikkelde problemen
Dankzij de nieuw in te richten lokale zorgnetwerken wordt ingezoomd op het gehele gezin of op de gehele leefsituatie van mensen en niet op alleen de individuele situatie. Op deze manier worden de problemen waarmee deze mensen te maken hebben, gelijktijdig en in samenhang aangepakt (in plaats van los van elkaar). Een ander voordeel van het lokale zorgnetwerk is dat door de nieuwe samenwerking beter in de gaten gehouden kan worden of de hulpverlening wel aansluit op de zorg- en hulpbehoefte van mensen.

Efficiëntie voor zorg- en hulpverleners
Ook voor de zorg- en hulpverleners heeft de nieuwe manier van werken voordelen. Zij hoeven de casus op nog maar één plek bespreken, in plaats van in de diverse netwerken afzonderlijk. Ook komt het straks niet meer voor dat meerdere professionals met dezelfde hulpvraag bezig zijn, zonder dat zij dit van elkaar weten. Dubbel werk en versnippering wordt zo doende voorkomen. Dit zorgt voor sneller en efficiënter handelen, waardoor hulpverleners meer tijd en ruimte krijgen voor de daadwerkelijke hulpverlening.

Per gemeente, maar niet alleen
Tot slot is het voordeel dat bij de inrichting van de zorgnetwerken in de Achterhoek rekening wordt gehouden met de lokale situatie per gemeente. Het lokale zorgnetwerk krijgt in elke gemeente vorm op basis van de eigen lokale situatie. Al die gemeentelijke netwerken zijn echter wel met elkaar verbonden. Elk gemeentelijk lokale zorgnetwerk is daarom ook wel te vergelijken met afzonderlijke spinnenwebjes die samen ook een groot Achterhoeks web vormen.

Voor de uitvoering van elk Lokaal zorgnetwerk zijn de colleges van burgemeester en wethouders van elke gemeente verantwoordelijk.

LocatiesContactSitemapVacaturesMeldingenGemeentegidsInlog raadsnet

Gemeente Aalten | Postbus 119 | 7120 AC Aalten | Telefoon (0543) 49 33 33 | Fax (0543) 47 54 55 | E-mail info@aalten.nl