Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 18 maart 2010

Vacature Productontwikkelaar Rank a Brand blijkt campagne

De vorige week geplaatste vacature voor 'Productontwikkelaar' bij Rank a Brand is een nep vacature. In de advertentie, die onder andere op Jobtrack.nl staat, presenteert Rank a Brand zich als een succesvol internationaal productiebedrijf dat op zoek is naar nieuwe werknemers. De ideale kandidaat voor deze 'droombaan' is vrij van ziektes, tenminste 1,3 meter lang en in staat om een werkweek van 84 uur draaien. Het productiebedrijf biedt de kans om textiele vaardigheden te verwerven zonder last te hebben van lastige controles op de mensenrechtensituatie. De beloning bedraagt 50 euro per maand.

Virale campagne

Met deze campagne vestigt de vergelijkingssite Rank a Brand de aandacht op de extreem lage lonen en de vaak slechte arbeidsomstandigheden voor fabrieksarbeiders in productielanden als India en Bangladesh. Populaire twitteraars hebben de vacature massaal opgepikt: alleen al via Twitter zijn ruim 400.000 mensen bereikt.

Slavernij in Amsterdam?

Rank a Brand heeft honderden reacties gekregen op de personeelsadvertentie. In het begin waren dit vooral reacties van verontwaardigde mensen die met de arbeidsinspectie dreigden en die de vacaturesites om directe verwijdering vroegen, omdat '( ) deze vacature mij een schending van de mensenrechten lijkt en dit bedrijf mijn inziens geen podium zou moeten krijgen voor het verder verspreiden van vacatures.' Ook de eerste reacties op Twitter weerspiegelden het onbegrip: 'Modern slavery in Amsterdam', 'WTF! Bizarre vacature! 84 uur p/wk, 50 euro p/mnd (contant), min. lengte 130 cm'.

Maar, naarmate de vacature langer online stond werd de actie beter begrepen: de verontwaardiging maakte plaats voor complimenten over de actie. Er kwamen ook grappige reacties, zoals: 'Wat een goed initiatief om zulk productiewerk naar Nederland te halen! Mijn twee dochtertjes van respectievelijk 3 en 5 zijn inderdaad groter dan de genoemde 130 cm en voldoen daarmee aan de vereisten! Dat betekent binnenkort 100,- extra per maannd! Hoezo crisis?' Rank a Brand ontving zelfs 'serieuze' sollicitatiebrieven met bijgevoegde CV's.

Waarom 84 uur p/wk voor 50 euro p/m?

Hoewel veel mensen konden lachen om de ongewone functie-eisen en voorwaarden, zijn deze voor veel fabriekssarbeiders nog steeds de dagelijkse realiteit. Rank a Brand maakt consumenten bewust van de macht die zij hebben om te kiezen voor bedrijven die wél oog hebben voor de mensenrechtensituatie van de fabrieksarbeiders. Op www.rankabrand.nl kunnen consumenten vergelijken hoe transparant, groen en fair hun favoriete merken zijn en daar hun aankoopkeuzes op baseren.

Noot voor de redactie (