Gemeente Delft

Strijd tegen armoede moet doorgaan
Onderzoek FNV onder 200 gemeenten

Het Delftse sociale beleid is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2009, die een delegatie van de FNV aan wethouder Saskia Bolten (Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie) heeft aangeboden. In dit tweejaarlijks onderzoek is het sociaal beleid van bijna 200 gemeenten onder de loep genomen. Gemeenten kunnen maximaal 70 punten behalen in de lokale monitor. Delft scoort er 65.

Bij de overhandiging zei mw. Rijneveen, vertegenwoordiger van de FNV, dat Delft nog niet het maximale aantal punten heeft. Dit komt doordat de langdurigheidstoeslag pas na 5 jaar uitgekeerd wordt aan mensen met een inkomen tot 105% van de bijstandsnorm. De FNV pleit er langer voor de termijn van 5 jaar te bekorten naar 3 jaar en de uitkering te verstrekken aan mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Ook maakt de FNV woordvoerder een kritische opmerking over de eigen bijdrage in de zorg.

De FNV is wel tevreden over alle overige inkomensregelingen die beschikbaar zijn voor mensen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. "Hierdoor hebben werkende mensen met een laag inkomen ook een steun in de rug", aldus mw. Rijneveen.

Wethouder Bolten beaamde dat op het gebied van sociaal beleid altijd verbetering nodig is: "Ik vind het fijn dat we het beter doen dan twee jaar geleden. Door de gevolgen van de economische crisis moeten we wel elke cent omdraaien. De FNV toont hier begrip voor, maar vindt wel dat de strijd tegen armoede moet door gaan."

Noot voor de redactie,