Ingezonden persbericht


Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie

PERSBERICHT

Datum
18 maart 2010

Samen beslissen over gezondere leefstijl
ZonMw Parel voor preventief project in huisartsenpraktijk

Het IMPALA- project leert praktijkondersteuners in de huisartspraktijk om mensen met een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten te identificeren en samen met hen te werken aan een plan 'op maat' om gezonder te gaan leven. Bij deze aanpak staat individuele keuzevrijheid voorop. Eigen keuzes leiden immers vaker tot duurzame gedragsverandering. Op 18 maart reikt Diana Monissen, bestuursvoorzitter van De Friesland Zorgverzekeraar, de ZonMw Parel voor dit project uit aan projectleider Trudy van der Weijden van de universiteit Maastricht, onderzoeksschool CAPHRI tijdens het congres Health is Wealth.

Het principe achter IMPALA is eenvoudig: aan de hand van bekende risicofactoren wordt de kans berekend dat iemand ernstige problemen aan hart of bloedvaten krijgt. De patiënt wordt hierover helder geïnformeerd (risicocommunicatie). Hij of zij krijgt een brochure (keuzehulp) mee naar huis die helpt om na te denken over de verschillende opties om de risicofactoren aan te pakken. Bij het volgende gesprek probeert de praktijkondersteuner de patiënt te motiveren om gezonder te gaan leven op een manier die past bij de patiënt. Technieken hierbij zijn bijvoorbeeld de zogeheten motiverende gespreksvoering. Zo komt de patiënt tot een concreet plan van actie. Dit project onderscheidt zich van veel andere preventieve projecten door de nadruk op shared decision making: de voorkeur van de patiënt ten aanzien van de risicofactoren die hij wil aanpakken wordt in het actieplan meegewogen; er is niet al bij voorbaat een keuze gemaakt voor bijvoorbeeld meer bewegen of trouw de medicatie innemen.

Centraal in het IMPALA-project staat de praktijkondersteuner, een verpleegkundige of gespecialiseerde doktersassistente die diverse (vaak preventieve) taken vervult in de huisartsenpraktijk onder supervisie van de huisarts. Deskundigen zijn het er over eens dat de in Maastricht ontwikkelde aanpak in het hele land toepassing verdient. Het NHG leert praktijkondersteuners en huisartsen daarom nu al te werken met een methodiek die sterk lijkt op de IMPALA-methode.

ZonMw verleent de Parel vanwege de bredere toepasbaarheid; ook bij andere (risicofactoren voor) chronische aandoeningen is de combinatie van risicocommunicatie, motiverende gespreksvoering, keuzehulpen en shared decision making een goede manier om wetenschappelijk onderbouwde zorg te bieden met voldoende respect voor de keuzevrijheid van de patiënt.

De ZonMw Parel
De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De grootste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO). Het werkgebied van ZonMw ligt op het snijvlak van gezondheidsonderzoek, beleid en zorginnovatie, waardoor een bijzonder vruchtbare wisselwerking tot stand komt. ZonMw werkt programmatisch, dat wil zeggen dat belangrijke vraagstukken op een samenhangende manier worden aangepakt.

Meer informatie: www.zonmw.nl/nl/onderwerpen/parels/ Meer informatie over het IMPALA project: www.hag.unimaas.nl\impala


Noot voor redacties

Noot voor redacties,