Ingezonden persbericht


Amsterdam, 18-03-2010

PERSBERICHT

Concept Claimcode is goed begin
WPC WIL SNEL FINANCIËLE OPENHEID VOOR BESTUURDERS CLAIMSTICHTINGEN

Amsterdam - Stichting WPC (Woekerpolis Claim) wil dat er zo snel mogelijk regels voor claimstichtingen komen die de beloningen van bestuurders en advocaten beperken en zorgen voor meer transparantie en onafhankelijkheid. Hiermee reageert Stichting WPC op de vandaag bekend geworden concept Claimcode van de Haagse advocaat Jurjen Lemstra. Jeroen Wendelgelst, voorzitter van Stichting WPC: "De concept Claimcode is een goed begin, maar inhoudelijk moet het echt gaan over beloningen van bestuurders en transparantie daarover. De voorgestelde claimcode legt erg de nadruk op het verplichten van een Raad van Toezicht. Daar is niemand tegen, maar het belangrijkste is en blijft dat er transparantie is bij een stichting. Wat is de beloning van bestuurders? De consument is gebaat bij helderheid over de financiën. Hij moet erop kunnen vertrouwen dat een claimstichting die voor zijn belangen opkomt, integer is en zorgvuldig met het geld omgaat. Stichting WPC is al langer voorstander van een gedragscode en heeft hiervoor al veel voorwerk gedaan dat wij graag inbrengen in de discussie."

Stichting WPC onderstreept dat bestuurders en advocaten van claimstichtingen het belang van hun achterban centraal moeten stellen. Het is niet verboden om hiermee geld te verdienen, maar de beloning moet wel marktconform zijn en in redelijke verhouding te staan tot de geleverde inspanningen. Stichting WPC vindt dat de beloning van bestuurders, advocaten en procesvertegenwoordigers openbaar moet zijn. Ook moeten regels worden gesteld om te voorkomen dat een stichting te veel financieel afhankelijk wordt van anderen dan de gedupeerden voor wie zij opkomt.

Stichting WPC werkt zelf intern al langer aan een gedragscode. Een eerste versie daarvan is te vinden op www.woekerpolisclaim.nl/gedragscode.php. Stichting WPC bespreekt dit stuk graag met de andere betrokken partijen. Hiermee hoopt Stichting WPC een bijdrage te leveren aan een zo breed mogelijk gedragen code.


---

Noot voor de redactie (